فیلم سازی را ازطریق دانشگاه دنبال کنید
فیلم ساز کرمانی : از هیچ تلاشی دریغ نکنید
نجمه ذوالفقاری یکی از اولین بانوان فیلم ساز کرمانی است. او که شش فیلم را در کارنامه خود ثبت کرده است، و با فیلم “امیر” در ۲۹ مین دوره جشنواره پابلیکیستیکا لهستان دربخش بین الملل و۲۰ مین دوره جشنواره کالپانیرژار در هندوستان حضور داشته است.
ذوالفقاری علاوه بر فیلمسازی دو فیلنامه را نیز به رشته تحریر در آورده است.
فیلنامه “بخوان مرا” در اولین جشنواره فیلم رضوی موفق به نامزدی دریافت جایزه شد. دغدغههای یک بانوی فیلمساز را از زبان او بشنوید.
■ خانم ذوالفقاری لطفا خودتان را معرفی کنید.
نجمه ذوالفقاری هستم. متولد مهر 1359 و مدرک کارشناسی ارشد در رشته فرش را دارم.
■ چطور وارد این حیطه شدید؟
دوست داشتم از طریق دانشگاه وارد این حیطه شوم. یادم می آید موقع انتخاب رشته برای دبیرستان، بسیار علاقه داشتم هنر را انتخاب کنم. اما به رغم اصرار من، خانواده اجازه ندادند و من به اجبار وارد هنرستان فنی و حرفه ای شدم و اصرار آنها در رشته حسابداری مشغول به تحصیل شدم و متاسفانه آن را تا مقطع کاردانی هم ادامه دادم.
اما بعد از آن تحمل اعداد و ارقام و حساب را نداشتم. واقعا به حسابداری علاقهای نداشتم. خلاصه بعد از طی آزمونی که اداره ارشاد برگزار کرد، سر کلاس های فیلمسازی در انجمن سینمای جوانان نشستم. و تا الان هنوز دغدغه ی فیلمسازی با من همراه است.
■ از چه زمانی شروع به فیلم سازی نمودید؟
بعد از پایان دوره ی آموزشی در انجمن سینما، شروع به فیلمسازی کردم و اولین فیلم را همان موقع ساختم.
■ اولین فیلمتان را در چند سالگی ساختید و چه موضوعی داشت؟
اولین فیلم را در 20 سالگی و بعد از اتمام دوره فیلمسازی ساختم. داستان فیلم در مورد پسربچه بازیگوشی بود که مهمان ناخوانده را مزاحم بازی خود میدانست. داستان فیلم حول کارهای او برای دست به سر کردن مهمان میگذرد.
■ اگر به گذشته برگردیدباز همین مسیر را انتخاب میکنید؟
اگر به گذشته برگردم هرگز وارد هنرستان فنی و حرفهای نمیشوم
. هرگز حسابداری را انتخاب نمیکردم.
به جای آن از همان ابتدا وارد رشته هنر میشدم و فیلمسازی را از طریق درس و دانشگاه ادامه میدادم.
هر چند با انجمن سینمای جوانان هم فضایی تجربه کردم که توانستم در آن از طریق فیلمسازی کمی از دغدغه هایم را بازگو کنم. اما آنچه در دانشگاه میگذرد، دستاوردهای پربارتری به همراه دارد که متاسفانه در انجمن سینمای جوان به آن نرسیدم.
■ به عنوان یک زن در زمینه فیلمسازی با چه چالش هایی روبرو بودید؟
بیشتر موانع من از نظر مالی بود که هنوز هم با آن درگیر هستم. به این معنا که متاسفانه نبود تهیه کننده باعث شده که فیلمسازان نتوانند فیلمی باب دل خود بسازند. این مشکل، هنوز هم وجود دارد. از طرف دیگر، انبوه مشکلات خانوادگی و مسئولیتهایی که به گردن داشته و دارم، موجب شده که نتوانم تمام هم و غم خود را به فیلمسازی اختصاص دهم.
■ دوست دارید بیشتر در چه مواردی فیلم بسازید؟
بیشتر دغدغه های من روی موضوعات بومی متمرکز است. اگر حقیقتا تهیه کننده ای پیدا میشد که از نظر فکری وجوه مشترک داشتیم و در نتیجه با یکدیگر، هم دغدغه بودیم؛ بسیار علاقمند بودم بیشتر در قالب مستند، روی تاریخ، فرهنگ و سنتهای شهر و استان خود
کار کنم.
■ با توجه به شرایط و فضای موجود در کرمان آیا به مهاجرت به منظور گسترش و ارتقا کار خود فکر کرده اید؟
بله به مهاجرت فکر کردم، چون فضای فیلمسازی در شهرهای بزرگتر و به ویژه تهران، به گونه ای است که فیلمساز دستش از نظر پیدا کردن عوامل حرفه ای بازتر است. از طرفی ارتباطات در شهرهای بزرگتر، گستردهتر است و در نتیجه، می توان روی ساخت یک فیلم حرفهای حساب کرد.
اما همانطور که گفتم مسئولیتهای خانوادگی که به عهده دارم مانع این کار است. البته از حق نگذریم، هیچ مانعی به اندازه موانع ناشی از کمبود منابع مالی، دردسرساز نیست.
■ به نظر شما امروزه نقش زنان در این صنعت نسبت به گذشته پررنگتر شده یا کمرنگتر؟ به چه دلیل؟
نقش زنان در این عرصه، نسبت به گذشته پررنگ تر شده. اما در پایتخت نه در کرمان. البته بنده از دیگر شهرها خبر ندارم.
■ به نظر شما استان کرمان چه جایگاهی در زمینه فیلم سازی در سطح کشور دارد؟
به طور کل، کرمان را دارای جایگاهی در این صنعت و هنر نمیبینم. بجز تعداد انگشت شماری، ما فیلمساز مطرحی در سینمای کوتاه نداریم که البته شاید اساس آن به موضوع اقتصاد برگردد.
■ چه سخنی با دختران دارید؟
از خانم ها خواهش میکنم اگر واقعا به هنر فیلمسازی علاقمند هستند حتما آن را از طریق درس و دانشگاه دنبال کنند. حتی اگر در سال اول، رتبه مورد نظر را به دست نیاوردند، صبوری به خرج دهند و یک سال دیگر تلاش کنند تا بتوانند همان علاقه خود را انتخاب کنند و تا آخر، از هیچ تلاشی دریغ نکنید. البته اگر حقیقتا عاشق هنر سینما هستند.
مصاحیه از - حدیث کریمی فر-