عصمت منصورینیا از آرایشگران چیره دست کرمان به شمار می رود که از کودکی کار در این حیطه را در کنار مادر آغاز کرده و حتی در 11 سالگی موفق به انجام آرایش عروس شده است. او که کار مستقل خود را از یک پارکینگ شروع کرده بعد از تلاش و ممارست زیاد و ۱۷ بار جابجایی در نهایت موفق شده در فضایی اختصاصی با حدود ۶۰۰ متر زیربنا «مجتمع آموزشی- آرایشی تالار عروس» را راه اندازی کند.
منصورینیا که با چالشهای زیادی در این مسیر مواجه بوده با تکیه بر توانمندیهایش، طعم شیرین موفقیت را چشیده و در کنار رعایت اخلاق حرفهای، «آموزش گرفتن و آموزش دادن» را سرلوحه کار خود قرار داده است. در ادامه با او که حرفه آرایشگری ریشه در خانوادهاش دارد به گفتوگو پرداختهایم.
■ لطفا خودتان را معرفی بفرمایید.
عصمت منصورینیا، متولد 1351 در کرمان و صاحب یک مجتمع آموزشی- آرایشی تالار عروس هستم.
■ از خانوادهتان بگویید.
زمانی که یک سال داشته ام به بندرعباس مهاجرت کردیم و پدر مغازه ابزار فروشی و مادر در حیطه آرایشگری فعالیت داشت.
■ شما از چه سنی وارد حیطه آرایشگری شده اید؟
در واقع من از قبل از دبستان وارد این حیطه شدم. به دلیل اینکه دختر بزرگ خانواده بودم و مادرم هم به کمک من نیاز داشت، خیلی زود کار آرایشگری را آغاز کردم؛ به طوری که در کلاس پنجم توانستم پذیرش اولین عروس را انجام دهم.
■ شروع فعالیتتان به چه صورت بوده است و چگونه پیشرفت کرده اید؟
از آنجایی که همسرم سرباز بود و باید خودم مخارج زندگی را تامین می کردم؛ به پیشنهاد همسرم در همان اوایل زندگی که باردار هم بودم؛ پارکینگ منزل مادر شوهر را به آرایشگاه تبدیل و کارم را آغاز کردم. بعد از حدود 17 بار جابجایی بالاخره در سال 85 توانستم مکان مستقلی برای خودم خریداری کنم.
■ مکان فعلی شما چگونه مکانی است؟
در ابتدا بعد از خرید منزل، طبقه بالای آن را تبدیل به آرایشگاه کردم ولی به مرور زمان منزل را جابجا کردم و با اضافه کردن یک طبقه اکنون سه طبقه را به خدمات آرایشی و زیبایی اختصاص دادهام.
■ در مجموعه آرایشی شما چه خدماتی صورت می گیرد؟
در این مجموعه تمامی خدمات آرایشگری و زیبایی ارائه و آموزش داده می شود. البته یک سری خدمات محدودی هم هست که به دلیل اعتقاداتی که دارم، آن ها را انجام نمی دهم.
■ هنرجویان زیادی به دست شما توانمند شده اند؛ دیدگاه شما در مورد آموزش چگونه است؟
من به دلیل ازدواج زود هنگام موفق به ادامه تحصیل نشدم اما در طول مدت کارم تحصیلات را هم ادامه دادم و مدرک چهره پردازی حرفه ای را از نظام الملک تهران اخذ کردم. من آموزش را دوست دارم و در حال حاضر در کنار آموزش به هنر دوستان این حرفه در کرمان، مدرس دانشگاه علمی کاربردی شیراز هم هستم.
از دیدگاه من، زمانی که وارد حرفه ای می شویم؛ باید اطلاعات خود را در آن زمینه به روز رسانی کنیم. من در کنار آموزش دادن، خودم هم آموزش های حضوری و آنلاین را دریافت می کنم؛ چرا که به روز بودن، تجربه را به کمال می رساند.
■ چه عاملی باعث می شد تا شما به دنبال یادگیری های جدید باشید؟
کسی که می خواهد در کار و حرفهاش موفق باشد باید به دنبال یادگیری مداوم باشد .فرد باید در آموزش گرفتن فعال باشد و در آموزش دادن بخیل نباشد. زمانی که ما مطلبی را به کسی آموزش می دهیم احساس نیاز به یادگیری بیشتر در ما بیدار می شود تا به دنبال دانستنیهای جدیدتری باشیم و این امر خود باعث ارتقای انسان در حرفه اش میشود.
■ تاثیر کدام یک از آموزش ها بر کار شما بیشتر بوده است؟
من آموزش های بسیاری دیده ام و بالغ بر 36 سال است که مستقل از مادر کار می کنم. اولین آموزشها در زمینه گریم را از استاد «نورشعاع حسینی» فرا گرفتم. از اساتید خارجی هم استاد دنیز (داور فستیوال جهانی)، استاد واژا (پدر شینیون جهان) و استاد جورج کات بر حرفه من تاثیر فراوان داشتند.
من به غیر از مدرسی در ایران، مدرس چندین کمپانی برجسته جهانی هم بودهام که کمپانی ول لای آلمان یکی از آن ها است.
■ لطفا از افتخارات و مقام های جهانی خود بگویید.
من یک دوره آموزشی با استاد واژا داشتم و میدانستم که بعد از اتمام دوره، یک مسابقه راجع به مطالب آموزش داده شده، برگزار میشود ولی زمان مسابقه مشخص نبود، تا اینکه بعد از اتمام دوره آموزشی بدون این که از قبل خبر داشته باشیم مسابقه برگزار شد.
ما ایرانی ها به دلیل خبر نداشتن از شرکت در مسابقه انصراف دادیم، اما استاد واژا به ما گفت که شما باید شرکت کنید. در همان مسابقه من در لاین تجاری رتبه اول و در لاین فانتزی که تا آن زمان در ایران زیاد شناخته شده نبود؛ رتبه سوم را به دست آوردم. ما اولین گروه ایرانی بودیم که در این مسابقه شرکت کردیم.
■آیا اعتقادات شخصی شما با حرفهتان منافاتی داشته است؟
اعتقاد یک بحث درونی است و آرایشگری نیاز جامعه است. حجاب و اعتقادات من هیچگاه مانعی برای کار من نبوده است.
■تجربه و دانش شما چه تاثیری بر حرفه آرایشگری کرمان داشته است؟
باعث افتخارم است که همکاران خوبی را در کنار خود در این حیطه پرورش دادهام. برای همکارانم همایش های زیادی برگزار کردهام. در سال 79 برای اولین بار در شهر کرمان «گریم سینمایی» را وارد حرفه آرایشگری کردم و اولین مجری این کار بودهام.
■ لطفا از دغدغه های مادر شاغل بودن بگویید.
دغدغه که همیشه است ولی با برنامهریزی هیچ گاه شغل مانع مادر خوب بودن نمی شود. سختی دارد ولی با برنامهریزی درست حل می شود.
■بزرگترین حامی شما در این مسیر چه کسی بوده است؟
همسرم در موفقیت من نقش بسیاری داشته است. من به ۹ کشور جهان برای آموزش دیدن سفر کردهام. که بارها این دورههای بیش از سه ماه به طول انجامیده و همراهی و همدلی ایشان قابل تقدیر و تشکر است.
■چه توصیهای به آرایشگران جدید و جوان دارید؟
اگر می خواهید موفق باشید، هم باید تجربه کسب کنید و هم دقت لازم را در فراگیری داشته باشید. من در کلاس هایی شرکت می کردم که با پایه علمی آموزش داده میشد و در دانشگاهها تدریس میشد. در ایران بسیاری از آرایشگرها به صورت سلیقه ای آموزش میدهند، ولی در دانشگاه های دنیا مطالب یکسانی توسط اساتید خبره این کار آموزش داده میشود.
■به نظر شما ملاک انتخاب آرایشگر باید چگونه باشد؟
باید به سوابق و تجربهاش نگاه کنید. کارهایش را از نزدیک ببینید. به روز بودنش هم مهم است. اما متاسفانه آن چه که امروزه جوانها را به خود جذب کرده است، موقعیت مکانی آرایشگاهها است که گاهی باعث پشیمانی هم میشود.
■چه توصیهای به مادران جوان دارید؟
«خانواده» حرف اول را می زند؛ ولی اهمیت به خانواده هیچ منافاتی با کار ندارد. یک خانم خانهدار می تواند در کنار خانهداری خدمتی را هم ارائه دهد و با برنامه ریزی درست در هر دو حیطه موفق باشد.
■ به عنوان یک بانوی کارآفرین هنرمند با چه چالشهایی روبهرو بودهاید؟
در حرفهی ما چالشها همیشه وجود دارند که با توانمندی میتوان برخی از آنها را رفع کرد. اما چالش مهم این است که برای آموزشگاههای فنیحرفهای و همکاران ما هنوز بیمهای تعریف نشده است.
یکی دیگر از چالشها در حرفه آرایشگری این است که نیروی متعهد با اخلاق حرفهای کمیاب است.
■به عنوان سوال آخر، چه نکته ای را دوست دارید بیان کنید؟
کسانی که وارد این حرفه میشوند باید بدانند که هیچ چیز بهتر از صداقت در کار نیست. صداقت با مشتری و هنرجو لازمه کار است.