سبک زندگی بر سلامت روان چه تاثیری دارد
آناهیتا آقاعباسی/ روان درمانگر بالینی–
سبک زندگی یا life style یکی از موضوعات محبوب و پر بحث در دهههای اخیر است.
در بسیاری از جوامع شکل مطلوبی از شیوه زیستن ارائه میشود تا سایر مردم از آن سبک الگوبرداری کنند و به اهداف و ارزشهایی که تعریف شده نزدیک شوند.
هر فردی در زندگی شیوه خاصی از رفتارها و ارزش ها را الگوی زندگی خود قرار می دهد و بر پایه ی این جهت گیری ها به ادامه حیات میپردازد.
“آلفرد آدلر” نخستین فردی بود که اولین بار اصطلاح سبک زندگی را مطرح نمود. وی معتقد بود تا سن ۳۵ سالگی سبک خاصی از زندگی شکل میگیرد و انسان تصاویری ایدهآلی از خود و محیط پیرامون در ذهنش میآفریند و بر اساس یک شیوه طراحی شده با جهان ارتباط برقرار میکند.
<p>شیوه زیستن تصور و باورهایی را شامل میشود که فرد سرمایههای روانیاش را در راستای آنها به کار میگیرد؛گاهی برخی تصورات و باورها سبکی را شکل میدهند که با عمل فرد در راستای آنها احتمال میرود که سلامت روان او به مخاطره بیفتد. زمانی که فرد شکایت جسمانی دارد و وضعیت جسمی او در سطح مطلوبی نیست به دنبال آن از بعد روحی نیز در وضعیت مناسبی به سر نمیبرد. سبک زندگی ناسالم ابعاد گوناگونی از جمله روانی، اجتماعی، معنوی و … دارد که
شامل انتخابهای استرسزایی مانند تغذیه نامناسب /روابط ناسالم عاطفی و اجتماعی/ خواب ناکافی/ روابط جنسی کنترل نشده/ گرایش به استفاده از مواد مخدر میباشد؛ در نتیجه انتخابهای نامناسب و ناسالم تعادل جسمی و روانی را به هم میریزد و از عوامل عمده ناکامیها شکستها و بیماریهای جسمی و روانی همین انتخابهای ناسالم است.
همه انسانها در سراسر حیات خود یکی از موارد سبک ناسالم را تجربه میکنند و این به آن معنا نیست که سبک زندگی کلی فرد همیشه و یا به طور کل ناسالم است یا خواهد ماند.
گاهی افراد به دلیل ناکامیها به دنبال اصلاح ارزشها و رفتارهایی که منجر به آن ناکامی شده، میروند. در چنین حالتی نمیتوان شیوه زیست انها را به طور مطلق سالم و یا ناسالم دانست. در لایف استایل سالم علیرغم تلاطمها و به هم خوردن تعادل و دست زدن به برخی انتخابهای نامناسب فرد در صدد برقراری نوعی صلح میان خودش و محیط اطرافش است.
مدیریت استرس /رفع نیازها /ایجاد تعادل در روابط عاطفی و اجتماعی/ حل مسئله محور مشکلات عاطفی/ دوری از آنچه که موجب آسیبهای جسمانی میگردد مانند: (مصرف مواد مخدر/ تغذیه ناسالم /رفتارهای پرخطر و …) از جمله مواردی هستند که در سبک زندگی سالم مشاهده میگردد.
مطالعات متعددی نشان میدهند که ۵۳ درصد علل مرگ و میر ارتباط زیادی با شیوه زندگی افراد دارد به صورتی که سازمان بهداشتی جهانی WHO یکی از مهم ترین اهداف تعیین شده خود را تا سال 2020 متمرکز بر ارتقا شیوه زندگی سالم در افراد جامعه دانسته بود. تغییر سبک زندگی در راستای ایجاد رفتار و عادات سالم به ارتقاء سلامت روان در زندگی کمک شایانی میکند و موجب احساس رضایت از حیات/ خودشکوفایی/ سطح سلامت و رفاه / و بهبود کیفیت کلی زندگی فرد میشود.