تعارض منافع در کارکرد زنان شاغل
تعارض منافع گاهی مفهموم پیچیده ای به خود میگیرد.
زنان در ایران در طیف گستردهای از مشاغل فعالیت میکنند. آنها در مشاغل سنتی مانند خانهداری و مراقبت از کودکان، و همچنین در مشاغل مدرن مانند علوم مختلف، فناوری، مهندسی و ریاضیات، آموزش، پزشکی و سیاست حضور دارند.
زنان در ایران نقش مهمی در خانهداری و مراقبت از کودکان ایفا میکنند. آنها معمولاً مسئول انجام کارهای خانه مانند آشپزی، نظافت، و مراقبت از کودکان هستند. همچنین، زنان در مشاغل سنتی مانند کشاورزی، دامداری، و صنایع دستی نیز حضور پررنگ دارند.
در سالهای اخیر، زنان در ایران به طور فزایندهای در مشاغل مدرن حضور پیدا کردهاند.
زنان در ایران در زمینههای مختلف به پیشرفتهای قابل توجهی دست یافتهاند . آنها در دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی در این زمینهها تحصیل میکنند و فعالیت میکنند. همچنین، زنان در مشاغل مختلفی مانند مهندسی، علوم کامپیوتر، و پزشکی به موفقیتهای چشمگیری دست یافتهاند.
همچنین زنان در ایران نقش مهمی در آموزش ایفا میکنند. آنها در دانشگاهها، مدارس، و مهدکودکها به عنوان معلم، مدیر فعالیت میکنند. از سوی دیگر، زنان در آموزش عالی به موفقیتهای چشمگیری دست یافتهاند و در حال حاضر سهم زیادی از دانشجویان و اساتید دانشگاهها را به خود اختصاص دادهاند.
آنچه در این میان حائز اهمیت است چالشهای پیشروی زنان درحوزه های مختلف است. اولین و بارزترین این چالشها تبعیض جنسیتی است.
تبعیضی که زنان صرفا بواسطه جنسیت با آن مواجه هستند. این تبعیض میتواند در زمینههای مختلف مانند حقوق، دستمزد، و فرصتهای شغلی باشد.
چالش مهم بعدی زنان در مشاغل؛ تعارض کار و زندگی است.
این تعارض میتواند به دلیل مسئولیتهای زنان در خانه و خانواده باشد.
به طور کلی زنان شاغل وظیفه ای مضاعف بر کار خانه به عهده دارند . زنان شاغل در ایران از حمایت کافی خانواده و جامعه برخوردار نیستند. این عدم حمایت میتواند به دلیل سنتها و باورهای فرهنگی باشد.
در این نگرش شاغل بودن زن، باعث نمیشود تا مسئولیتهای داخل خانه او کاهش یابد . سوالی که اینجا مطرح است این است که زمانی که زن به منظور حمایت مالی از خانوداه شغلی بیرون از محیط خانه را میپذیرد و در تامین هزینههای منزل شریک میشود، چرا در مسئولیتهای داخل منزل، با همسر و سایر اعضای خانواده تقسیم نمیشود؟
از سوی دیگر زنانی که به اصطلاح خاندار هستند موجب صرفهجویی در بسیاری از هزینههای جاری خانه همچون پرستاری از فرزندان، نظافت منزل و … میشوند که متاسفانه به هیچ عنوان در مخارج خانه لحاظ نمیشود.
تعداد زیادی از زنان شاغل مجبور هستند تا بخشی از درآمد خود را برای پرستاری از بچه و نظافت منزل صرف کنند.
اینجاست که تعارض منافع رخ میدهد. قسمتی از حقوق دریافتی زنان شاغل صرف هزینههایی میشود که در خانوادههایی با زنان خاندار دارند هزینه نمیشود.