مرکز مشاوره آویژه
احترام یکی از ارزش هایی است که برای ما عزیز است. پذیرفتن تفاوت ها، احترام گذاشتن به دیگران، شناخت ارزش هر فردی و حفظ حیثیت دیگران از نشانه های احترام به دیگران است. همه حق دارند از دیگران احترام بگیرند و انتظار می رود که آن را پس دهند.
این مسئله در زندگی مشترک جلوه ارزشمندتری به خود میگیرد.
احترام شامل پذیرش تفاوت های فرهنگی و خصوصیات فردی، شیوه زندگی و نحوه برخورد با دیگران میشود. امروزه ازدواج های مختلط و میان فرهنگی بسیار رایج است. با گسترش شبکههای اجتماعی عشق از مرزهای جغرافیایی عبور کرده و زن و مرد از شهرهای مختلف و حتی کشورهای مختلف زندگی مشترک خود را آغاز میکنند. اما هنجارهای فرهنگی زوجین همیشه به راحتی تغییر نمی کنند و با آنها به زندگی مشترک ورود پیدا میکند. این تفاوت ها طیف گسترده ای را شامل میشود
اختلاف فرهنگی در ازدواج و بعد ارزشهای مذهبی
یکی از مسائلی که در جامعه ما بسیار مهم است و به نوعی ارزش مهمی به حساب میآید اختلاف دیدگاه مذهبی است. این مورد به خصوص در مورد تربیت فرزند، میتواند چالش بر انگیز باشد و بهتر است قبل از ازدواج به توافق در این مورد دست پیدا کنیم و تا میتوانیم اختلافی در این مسئله نداشته باشیم.
تفکرها و باورها
برخی باورها از تربیت والدین، فرهنگ جامعه یا آداب و رسوم منطقه فرد ناشی میشود. باورهایی مثل میزان آزادی همسر، وظایف مرد و وظایف زن در زندگی مشترک، برابری زن و مرد در شغل داشتن یا کارکردن، مــرد سالاری و یا ارتباط با خانواده و ارزشهای اجتماعی از این دسته است که تفاوت در دیدگاهها میتواند مشکل ساز باشد.
اختلاف فرهنگی در در ازدواج آداب و رسوم
تشریفات و مراحل شروع یک زندگی بسیار وابسته به آداب و رسوم خانوادهها است. نحوه برگزاری مراسم ازدواج، مدت زمان خواستگاری تا عقد و عوامل دیگر جزء آداب و رسوم میباشد. معمولا اختلاف نظرها در این موارد تنشها را در اوایل ازدواج زیاد میکند و ممکن است موجب اختلافات مزمن و طولانی مدت شود. اما در بیشتر مواقع اختلافات به توافق منتج میشود.
اختلاف در سبک زندگی
نحوه پوشش، غذا خوردن، مهمانی گرفتن یا میزان ارتباط با دوستان از جمله مباحث برگرفته از ســبک زندگی افراد است که فرد در خانواده و جامعه خود یاد میگیرد. این بخش کوچکترین مسائل زندگی زناشویی را تشکیل میدهد که هر کدام میتواند تاثیر زیادی در جر و بحثهای کوچک اما طولانی مدت ایجاد کند.
اختلاف فرهنگی در میزان و نحوه ارتباط با خانواده
بعد از ازدواج، خانواده شما تغییر میکند. اما در بعضی از فرهنگها، روابط فامیلی و خانوادگی بسیار مهم است. بر عکس برخی افراد حتی پدربزرگ و مادر بزرگ خود را نمیبینند. این مسئله کاملا فرهنگی و بافتی است و دختر و پسر در صورت حل نکردن این اختلافات قطعا در آینده به مشکل برمیخورند. به همین منظور در تعیین معیار های انتخاب همسر باید به این نکته توجه داشت که شریک زندگی چه نظری نسبت به معاشرت با دیگران دارد.
سنجش میزان تفاوتهای فرهنگی قبل از وارد شدن به زندگی مشترک
در صورتی که احساس میکنید شخص مورد نظرتان برای ازدواج، معیارهای فرهنگی شما را برآورده نمیسازد، لازم است میزان این عدم تفاهم فرهنگی را مورد ارزیابی قرار دهید. آیا امکان هم سطح سازی خواستهها و ایجاد تفاهم برای شما وجود دارد؟ در صورتی که قبل از ازدواج و رسمی کردن رابطه اختلافات را نادیده گرفته و در مورد آنها به توافق نرسید، مشکلات و اختلافات خانوادگی بسیاری را در زندگی آینده تجربه خواهید کرد. در آن صورت مجبور میشوید هزینههای بسیاری از جمله هزینههای عاطفی، مالی، فشارهای روانی و… را متحمل شوید.
یکی از طرز فکرهای غلط در مورد اختلافات در ازدواج، تغییر همسر بعد از ازدواج است. یعنی اینکه زوجین تصور میکنند بعد از ازدواج می توانند در عقاید و خصوصیات رفتاری طرف مقابل تاثیر گذاشته و آن را تغییر دهند. این یک اشتباه بزرگ و غیر قابل جبران است. زیرا اولا تغییر در بزرگسالی یکی از دشوارترین اموری است که در وهله اول به رضایت خود فرد نیاز دارد و در مرحله دوم تمرین و ممارست زیاد می طلبد.
مسئله بعدی در این است که حتی اگر فرد بر خلاف میل خود تغییر کند، مسلما این تغییرات ماندگار نبوده و حتی موجبات بحران هــویت و شخصیت را برای او ایجاد خواهد کرد.