موارد قانونی فریب در ازدواج

فریب در ازدواج و حق فسخ برای طرف مقابل:

امروزه یکی از مشکلات میان زوج های جوان که به واسطه آن کانون های خانوادگی در همان سال های اول از هم می پاشند، نبود صداقت و فریب خوردن یکی از طرفین یا اصطلاحاً فریب در ازدواج یا تدلیس است که حجمی از پرونده های دادگاه خانواده را به خود اختصاص می دهد.
طبق ماده 648 قانون مجازات اسلامی فریب در ازدواج جرم محسوب شده و فریب دهنده به مجازات خواهد رسید.
با توجه به پرونده های موجود در دادگاهها بیشتر فریب هایی که از جانب آقایان صورت گرفته مربوط به

دروغ در بیان داشتن تحصیلات عالیه، شغل مناسب و یا حتی ادعای فرزندیِ یکی از خانواده های معروف بوده است و در مقابل فریب هایی که از جانب خانم ها صورت گرفته اکثراً مبتنی بر,
پنهان کردن ازدواج در گذشته است که با آشکار شدن این موارد،
فریب خورده شکایت خود را تحت عنوان فریب در ازدواج به دادگاه ارائه می دهد.

ایجاد حق فسخ برای فریب خورده:

بر اساس ماده 1128 قانون مدنی؛ اگر برای یکی از طرفین صفت خاصی شرط شده و بعد از عقد معلوم شود که طرف مذکور فاقد وصف مقصود بوده، برای طرف مقابل حق فسخ خواهد بود، خواه وصف مذکور در عقد تصریح شده و یا عقد متبایناً بر آن واقع شده باشد. که آن صفت باید اولاً دارای نفع و فایده عقلائی و مشروع باشد و ثانیاً موجب تشویق طرف مقابل شود یعنی طرف مقابل به واسطه این وصف با فرد موردنظر ازدواج نماید. حال می توان اوصاف ظاهری باشد یا درباره شخصیت مادی و معنوی فرد صورت گیرد.

فسخ ازدواج با طلاق متفاوت است. در قانون مدنی حق طلاق با مرد است و قانونگذار برای اینکه این حق به صورت خیلی وسیع استفاده نشود و گاهی مورد سوءاستفاده قرار نگیرد، حق فسخ را ایجاد کرده است.

یکی از موارد فسخ، فریب در ازدواج استکه در صورت تدلیس فریب خورده بدون اینکه بخواهد به سراغ طلاق برود نکاح را فسخ می کند.

مجازات فریب در ازدواج:

پیرامون مجازات فریب در ازدواج دو راهکار موجود است: فرد فریب خورده یا می تواند از طریق کیفری شکایت کند که در اینصورت برای مجرم 6 ماه الی 2 سال حبس تعیین می شود یا می تواند اقدام حقوقی کرده، تقاضای فسخ نکاح کند که تشریفات خاص طلاق را ندارد و فریب خورده به راحتی می تواند ازدواج را فسخ کند.

متاسفانه آدمهایی در اجتماع می بینیم گاهی در بدو آشنایی به این مسائل توجه نمی کنند و تصورشان بر این است که عقد صورت می گیرد و بعد از عقد دیگر تمام مشکلات پایان می یابد حتی گاهی مهریه را ترمز اختلافات بعدی می کنند.
ولی آیا مهریه در این مواقع تاثیری دارد؟!

هر چند در اجتماعِ ما صحبت از این است که در ازدواج مثل هندوانه می ماند و اصلاً مشخص نمی شود چه نتیجه ای دارد ولی جوانان کشورِ ما باید به این نکته توجه داشته باشند که شناخت قبل از ازدواج جلوی بسیاری از مشکلات را خواهد گرفت.

اگر ازدواج کردید و درستکاری، امانتداری و صداقت طرف مقابلتان را امتحان نکردید و از آن مطمئن نشدید بیشترین خطر به هم خوردن زندگی مشترک را خودتان به زندگی خودتان انتقال داده اید.

قوانین در بسیاری از موارد راه حل مشکلات شما را فراهم نمی کند، پس باید دقت داشته باشید در جایی که عاقبت آن نامشخص است پای نگذارید و اگر خواستید در زندگی مشترک قدم بگذارید درصد اطمینان آن را از قبل بالا ببرید نه اینکه از روی شانس به امید خوشبختی باشید.

از همین نویسنده
این مطلب را به اشتراک بگذارید
آخرین مطالب