مسجدجامع کرمان ؛ قصهگوی تاریخ کرمان
راضیه هاشمی_راهنمای تور
مسجدجامع کرمان یکی از مکانهای دیدنی و جذابی است که بازدید از آن رایگان است. نزدیکی به دیگر مکان های تاریخی همچون موزه زرتشتیان، مسجد وکیل و قلعه دختر؛ این مکان را به یکی از مقاصد گردشگران تبدیل کرده است.
مسجدجامع کرمان که به دلیل دوره ساخت آن (دوره آل مظفر) به مسجد مظفری هم شهرت دار، در700 سال پیش و به شکرانه برگشت سالم از جنگ توسط امیر مبارزالدین محمد مظفری ساخته شده است.
مسجد جامع مظفری کرمان دارای سه درب ورودی است که هرکدام در ضلع های غربی، شرقی و شمالی قرار دارند.
در ضلع شرقی یک سردر بزرگ با کاشیکاریهای زیبا به چشم می خورد که بالای آن نیز یک ساعت تعبیه شده و زیبایی فوق العاده ای به این مسجد داده است. حاشیه محراب نیز از سنگ مرمر ساخته شده و یک سری خطوط زیبا بر روی آن باعث شده تا زیبایی محراب چندبرابر شود. همچنین در طراحی این قسمت، رنگ زرد به کار رفته است.
مسجد جامع کرمان یکی از جذابترین نمونههای مسجد چهار ایوانی در کشور است. آرتور پوپ، باستانشناس معروف آمریکایی این مسجد را بهعنوان یکی از مفاخر معماری اسلامی – ایرانی میداند. مصالح بهکار رفته در ساخت این مسجد بیشتر سنگ، گچ، آجر و کاشیهای رنگارنگ است.
در ضلع غربی مسجد کاشی کاری های معرق محراب نیز قرار دارد که جزء پر اهمیت ترین و زیباترین بخش های این مسجد است. همچنین باید اشاره ای به کاشی کاری های معرق محراب نیز داشته باشیم که در ضلع غربی مسجد قرار دارند. برخی از کارشناسان این کاشی کاری معرق محراب و سردر شرقی مسجد را ارزشمندترین بخش بنا می دانند.
جدا از کاشیکاریهای جذاب، مقرنسکاریهای سردر شرقی مسجد هم واقعا دیدنی است. در دو طرف در ورودی بزرگ مسجد که در این قسمت قرار گرفته دو ستون به شکل پیچک از جنس سنگ خواهید دید. روی آنها با گچ پوشانده شده و روی این گچها هم با کاشیهای کوچک تزئین شده است.
مسجدجامع کرمان در طول تاریخ بارها مورد مرمت قرار گرفته است.
باستانشناسان آثار مرمت و بازسازی هایی از زمان شاه عباس در این بنا یافته اند. علاوه بر این مسجد جامع کرمان در دوران زندیه نیز مورد مرمت قرار گرفته است.
این بنای 700 ساله حوداث تاریخی زیادی را به خود دیده است یکی از این حوادث که هنوز آثارش بر تن این بنل مانده است، حمله آقامحمدخان به کرمان است. آثار شلیک گلوله بر سردر شرقی مسجد جامه یادگاری از آن زمان است.
این اواخر نیز به دلیل پایین بودن سطح مسجد از سطح خیابان و نفوذ آبهای زیرزمینی شبستان این مسجد در محاصره آب قرار گرفته بود. گرچه به نظر میرسد این مشکل به صورت مقطعی حل شده باشد.
مسجد جامع مظفری کرمان به عنوان یکی از قدیمیترین مساجد ایران در سال ۱۳۱۵ هجری شمسی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. مسجد جامع کرمان دارای امکاناتی مانند دسترسی آسان به وسایل حمل و نقل عمومی و نزدیکی به بازار است.