شروط ضمن عقد نکاح

حانیه محمدی

|

۱۰ مرداد ۱۴۰۳

۰۶:۳۰

شروط دوازده‌گانه ازدواج بر اساس فقه اسلامی و قانون مدنی ایران، حقوق و تکالیف متفاوتی را به زن و مرد در ازدواج می‌دهد. این شروط شامل عدم پرداخت نفقه توسط زوج، سوء رفتار و سوء معاشرت زوج، ابتلاء زوج به بیماری صعب العلاج، جنون مرد، اشتغال مرد به شغلی مغایر با شأن زن، محکومیت زوج به حبس، اعتیاد شوهر، ترک زندگی مشترک بدون عذر، محکومیت قطعی شوهر به جرم خاص، عقیم بودن شوهر، مفقود الاثر شدن شوهر و ازدواج مجدد شوهر بدون اجازه همسر اولش می‌باشد. این شروط در دفترچه عقد تایپ شده و می‌توانند با تفاهم زوجین شروط دیگری نیز اضافه شوند.

شروط دوازده‌گانه ازدواج

بر اساس فقه اسلامی و قانون مدنی ایران، ازدواج قراردادی است که در آن حقوق و تکالیف متفاوتی به زن و مرد داده می‌شود. امروزه در بسیاری از ازدواج‌ها بحث شروط ضمن عقد اهمیت زیادی پیدا کرده. زیرا که بر اساس این شروط زن و مرد می‌توانند حقوق یکسان و برابری را برای خود ایجاد کنند. همچنین از طرفی دوندگی‌های گرفتن مهریه را کمتر می‌کند.

ماده ۱۱۱۹ قانون مدنی: «طرفین عقد ازدواج می‌توانند هر شرطی که مخالف با مقتضای عقد مزبور نباشد در ضمن عقد ازدواج یا عقد لازم دیگر بنمایند: مثل این که شرط شود هرگاه شوهر زن دیگر بگیرد یا در مدت معینی غایب شود یا ترک انفاق نماید یا بر علیه حیات زن سوءقصد یا سوءرفتاری نماید که زندگانی آن‌ها با یکدیگر غیرقابل تحمل شود زن وکیل و وکیل در توکیل باشد که پس از اثبات تحقق شرط در محکمه و صدور حکم نهایی خود را مطلقه سازد.

شروط دوازده گانه:

۱ـ عدم پرداخت نفقه توسط زوج به مدت 6 ماه :
اگر مرد به مدت شش ماه نفقه زن و  سایر حقوق واجب زن را نپردازد و اجبار کردن مرد به پرداخت هم ممکن نباشد، زن میتواند درخواست طلاق بدهد.

۲ـ سوء رفتار و سوء معاشرت زوج :
منظور از سوءرفتار و سوء معاشرت یعنی اینکه مرد رفتاری و کاری انجام دهد که ادامه زندگی را برای زن سخت و دشوار کند، البته در قانون مصادیق زیادی دارد. در قانون مدنی گفته شده ۱ـ اعتیاد زیان آور مرد به مواد مخدر یا مشروبات الکلی ۲ـ ترک زندگی مشترک بدون عذر موجه برای مدت ۶ ماه پشت سرهم یا ۹ ماه متناوب ۳ـ ازدواج دوم مرد بدون اذن همسر اول ۴ـ کتک زدن زن ۵ـ در صورتی که مرد در اثر مرتکب شدن جرمی، به ۵ سال یا بیشتر به حبس محکوم شود و…

۳ـ ابتلاء شدن زوج به مرایض صعب العلاج :
از آنجایی که بعضی از بیماری هایی که سخت و یا اصلا درمان نمی‌شوند ممکن است جان زن را به خطر بیندازد و یا باعث تهدید زندگی زن شود مثل مشکلات افسردگی، بیماری روانی حاد و یا بیماری های مقاربتی، در این صورت زن می‌تواند طلاق بگیرد.

۴ـ جنون مرد:
این بیماری به اسکیزوفرنی معروف است که باید توسط پزشکی قانونی تشخیص و تایید شود. اگر زن بعد از ازدواجش متوجه شود که شوهرش از قبل، به جنون مبتلا بوده میتواند فورا دادخواست فسخ نکاح را بدهد و از این طریق طلاق بگیرد.

۵ـ اشتغال مرد به شغلی که با شأن و منزلت خانوادگی زن مغایر باشد :
اگر دادگاه تشخیص دهد که شغل مرد باعث از بین رفتن شان و منزلت زوجه و حیثیت خانوادگی وی است و بر این اساس زوج را از آن شغل منع نماید ولی بازم هم زوج به آن شغل ادامه ورزد حق طلاق برای زن ایجاد خواهد شد.

۶ـ محکومیت زوج به 5 سال حبس :
اگر مرد به ۵ سال حبس محکوم شود، حتی اگر علت آن محمومی مالی باشد و مرد به دلیل اینکه توان پرداخت آن را ندارد و به این علت حبس شود، زن میتواند طلاق بگیرد.

۷ـ اعتیاد شوهر:
اگر شوهر به اعتیاد مضری مبتلا شود که دادگاه آن را باعث خلل و آسیب به زندگی مشترک تشخیص دهد و زندگی را برای زن دشورا سازد مانند اعتیاد شوهر به مواد مخدر، خود ارضایی مستمر، قمار، استفاده الکل و… این حق را برای زن ایجاد می‌نماید که دادخواست طلاق بدهد.

۸ـ ترک زندگی مشترک بدون عذر موجه توسط شوهر:
اگر مرد بدون عذر موجهی زندگی مشترک را به مدت ۶ ماه پشت سرهم و یا ۹ ماه متناوب، ترک کند زن می‌تواند طلاق بگیرد.

۹ـ محکومیت قطعی شوهر به دلیل انجام جرم خاص:
اگر شوهر در اثر جرمی به محکومیت قطعی یا به مجازات اعم از حد و تعزیر ارتکاب شود که  مغایر با حیثیت خانوادگی و شئونات زن باشد و تشخص این مغایرت، با دادگاه است زن میتواند درخواست طلاق بدهد.

۱۰ـ عقیم بودن شوهر:
اگر زن بعد از ۵ سال از زندگی مشترک، به دلیل مشکلات جسمی و یا عقیم بود نتواند از شوهرش باردار شود میتواند طلاق بگیرد.

۱۱ـ مفقود الاثر شدن شوهر :
اگر شوهر گم شود یا هیچ خبری از او نباشد، زن میتواند بعد از گذشت شش ماه از مراجعه اش به دادگاه طلاق بگیرد.

۱۲ـ ازدواج مجدد شوهر :
اگر مرد بدون اجازه همسر اولش، ازدواج دائم کند، زن میتواند طلاق بگیرد.

این دوازده شرطی بود که در دفترچه عقد تایپ شده است علاوه بر اینها می‌توان شروط دیگری نیز ضمن عقد ازدواج، قرار داد:

  •  تنصیف اموال
  • حق حضانت فرزندان
  •  تعیین حق مسکن و سکونت
  •  اجازه خروج از کشور
  •  تحصیل و ادامه آن
  •  اشتغال
  •  وکالت در طلاق
    و سایر شروط با تفاهم یکدیگر
از همین نویسنده
این مطلب را به اشتراک بگذارید
آخرین مطالب