اعتیاد زنان چالشی جدی در بنیان خانوادهها در سال های آتی به شمار می‌آید

|

۳۰ مهر ۱۴۰۲

اعتیاد زنان به سرعت در حال گسترش است

 

اعتیاد در طول تاریخ وجود داشته است. طی مقلاتی که در مجله های معتبر دنیا منتشر شده است؛ انسان ها از حدود 4000 سال قبل از مواد روانگردان استفاده میکرده اند.

مفهوم اعتیاد در در طی سالیان تغییر پیدا کرده است. در گذشته اعتیاد صرفا به وابستگی جسمی  به مواد مخدر اطلاق می‌شد، اما امروزه اعتیادرفتاری نوع جدیدی از اعتیاد محسوب می‌شود.

اما انچه در این مطلب به بررسی آن پرداخته شده است وضعیت اعتیاد در زنان و ریشه یابی آن است.

هرچند آمار دقیقی از اعتیاد در ایران وجود ندارد اما طبق برآوردهای انجام شده در سال 97 حدو د 2میلیون 800 هزار معتاد در ایران شناخته شده است.

در دنیا یک سوم جمعیت افراد معتاد را زنان تشکیل می دهند اما در ایران این عدد خیلی متفاوت است.

به عقیده موسی دریجانی معاون امور توسعه پیشگیری اداره کل بهزیستی استان کرمان، نگاه جامعه به زنان و قبح مصرف مواد در زنان باعث شده تا زنان کمتر برای درمان به مراجع مراجعه کنند. در نتیجه آمار ۵.۳ درصدی برای اعتیاد زنان در نظر گرفته شده است. طبق گفته های او در استان کرمان نیز آمار به همین منوال بوده و آمار اعتیاد زنان در استان کرمان بیشتر از دیگر استان ها نیست.

پایین آمدن سن، نوع ماده مخدر و الگوی مصرف طی سال های اخیر زنگ خطری جدی در مورد اعتیاد را به صدا در آورده است. چنانچه نرخ مصرف مواد مخدر در دانشگاهها به بیش از چهار و نیم درصد رسیده است که به عقیده کارشناسان تاثیر پذیری خصوصیاتی از قبیل هیجان‌خواهی، تأثیرپذیری از گروه دوستان و … از عوامل موثر بر این امر  است. در نتیجه زمینه مناسبی برای انحراف نوجوانان را فراهم کرده است.

زنانه‌تر شدن اعتیاد بر سه جنبه پیامدهای فردی، خانوادگی و عوارض اجتماعی و شبکه‌ای تاثیرگذار است.

شیوه تربیت والدین در گرایش فرزند به مواد مخدر بسیار تاثیر گذار است. مواردی همچون طلاق، اختلافات خانوادگی، به‌خصوص اعتیاد یکی از اعضای خانواده، زنان متأهلی که اعتیاد خود را در نتیجه اعتیاد همسر تجربه می‌کنند و در این اعتیاد، زنان قربانی شرایط دشوار زندگی خود می‌شوند که در این صورت کودکان این افراد به دلیل اعتیاد پدر و مادر خود نیز دچار اعتیاد می‌شوند، از مهمترین علل موثر در اعتیاد زنان است.

این چرخه معیوب متاسفانه ادامه پیدا میکند.

جنبه مهم دیگر در اعتیاد زنان، گستردگی طبقه اجتماعی در بین زنان معتاد است.

در گذشته زن معتاد، زنی با سطح سواد بسیار کم و حتی بیسواد با با وضعیت خانوادگی بسیار نابه سامان که احتمالا با اجبار خانواده در سنین کم به عقد مرد معتادی درآمده بود برایمان تداعی میشد. اما امروزه زنانی با سطح تحصیلات بالا و برخوردار از وجهه اجتماعی قابل قبول به شدت افزایش یافته است.

در ادامه مهمترین اقدامات پیشگیرانه از اغتیاد در جوامع بین المللی بیان شده است.

_آگاه­سازی افراد در مورد خطرها و ضررهای مواد اعتیادآور

_افزایش مهارت‌های زندگی مانند مهارت تصمیم‌گیری، حل مسأله و ارتباطات اجتماعی

_تقویت فعالیت‌های جایگزین به جای مواد اعتیادآور برای ارضای نیازهای روانی، اجتماعی نوجوانان و جوانان

_مشاوره و مداخله در حین بحران­های مختلف زندگی

_ارتقای فرهنگی و مذهبی

_تقویت قوانین و مقررات مبارزه با مواد اعتیادآور

_درمان معتادان برای جلوگیری از سرایت اعتیاد