کویید 19 و معلولیت
طبق توافق نامه ای که در سال ۲۰۰۶ به تصویب سازمان ملل متحد رسید، و در حال حاضر ۱۶۴ کشور خود را ملزم به رعایت آن کرده اند.( ایران این توافق نامه را در سال ۲۰۰۸ مورد تصویب قرار داد).حقوق افراد دارای معلولیت به رسمیت شناخته شده است و وظیفه اصلی انجام کامل آن به عهده دولت ها گذاشته شده است.
البته دولت ها از آن بعنوان ابزاری برای شعارهای سیاسی و وکلا از ان به عنوان اهرم فشار علیه دولت ها استفاده می کنند. و اگرچه مردان دارای معلولیت نیز از تبغیضات به دور نیستند اما این وضعیت برای زنان و دختران شدت بیشتری دارد.در جامعه ای که زنان به حاشیه کشیده می شوند ,زنان دارای معلولیت فشار و تبعیض مضاعفی را متحمل می شوند محرومیت بیشتری از فرصتها را تجربه کنند.
یک درآمد اولیه، فرصتهای شغلی بیشتر، خطوط تلفنی قابل دسترس برای تمام زنان و دختران معلول در شرایط بحرانی و ایجاد وجهه مثبت از معلولیت در کتابها، فیلمها و فرهنگ عمومی جامعه، جزو ابتدایی ترین نیازهای معلولین است.
سمانه شعبانی که خود نابینا به دنیا امد و اکنون دارای مدرک کارشناسی ارشد از دانشگاه تهران است که به تازگی از رساله دکترای خود با موضوع «خشونت علیه زنان دارای معلولیت و دسترسی آنان به عدالت طبق قوانین بین المللی حقوق بشر »دفاع کرد.خانم شعبانی مدتی را به عنوان کارآموز در مرکز اطلاعات سازمان ملل متحد گذراند و اکنون به عنوان مشاور رابط بین نهادهای غیر دولتی فعال در حمایت از معلولین و سازمان ملل است.
سمانه معتقد است کویید19 بار مضاعفی را به معلولین تحمیل کرده است زیرا توصیه های سلامت که در تلویزیون و رادیو اعلام می شود ممکن است به اطلاع ناشنوایان و یا کسانی که مشکلات شنوایی دارند نرسد همچنین پوشیدن ماسک برقراری ارتباط را برای آنان دشوارتر نیز کرده است. یک میلیارد انسان دارای معلولیت در سراسر جهان که برای مدت های مدید نابرابری را حس کرده بودند حال این همه گیری به گونه ای شدید برایشان بدترشده است. کووید-۱۹ یعنی از هر ۷ نفر یک فرد شانس دسترسی کمتری به آموزش، مراقبت های سلامت و فرصت های کسب درآمد دارد و باید برای شرکت در اجتماعات بیشتر تلاش کند و احتمال فوت او از بیماری یا دلایل مشابه بیشتر است.
او برای درک بیشتر رنجی که یک فرد نابینا در طول مدت همگیری با ان روبرو است میگود: تصور کنید که یک فرد نابینا که برای درک از فضای اطراف خود به حس لامسه و شنوایی وابسته است با شیوع کرونا و منع از تماس سطوح عمومی با چه مشکلای مواجه شده است.
سعیده شعبانی در ادامه مشکلاتی که کویید 19 برای معلولین بوجود اورده می افزاید. بسیاری از افراد دارای معلولیت نیازمند مراجعه منظم به مراکز توانبخش،استخرها هستند که این مراکز بسته شده اند .حتی تعدادی از این افراد برای درتزریق داور نیازمند کمک از افراد حرفه ای هستند اما بسیاری از مراکز پرستاری ارائه خدمات در منزل خود را به حالت تعلیق در اورده اند.
محمد نوری مدیر دفتر فرهنگ معلولین معتقد است، در دوران همهگیری و اعمال محدودیتها افراد دارای معلولیت بیش از سایر اقشار جامعه دچار آسیب شدهاند. متاسفانه امار مرگ ومیر در این افراد بالاتر از متوسط کشوری است.
افراد دارای ضایعه نخاعی نیازمند کمک بیشتر از سوی افراد خانواده هستند در حالی کرونا و لزوم حفظ فاصله چالشی برزگ پیش روی این افراد است. با تمام مشکلات ذکر شده سامانه واکسیناسیون عمومی برای افراد دارای معلولیت شدید ودر مرداد ماه فعال شد
منبع: https://iran.un.org