اول از همه باید بدانیم که بافت شوینده هیچ ربطی به اینکه برای چه نوع پوستی مناسب است، ندارد.
این باور غلط که شویندههای فومی فقط برای پوستهای چرب مناسب هستند و شویندههای کرمی فقط برای پوستهای خشک را فراموش کنید. به ترکیبات شوینده مربوط است نه بافت آن، مهمترین نکته در شویندهها ph آنها است و مناسبترین ph برای پوست ما بین ۴/۵ تا ۵/۵ است.
در شویندههای با کیفیت معمولا ph روی محصول ذکر شده است اما اگر ذکر نشده میتوان با یک کاغذ ph که در تمام لوازم پزشکیها موجود است تستش کنید. شویندههایی که ph آنها بالاتر از این مقدار باشد زیاد از حد قلیایی هستند و سطح دفاعی پوست را تضعیف میکنند که این ضعیف شدن، هم قابلیت حفظ رطوبت طبیعی پوست را از بین میبرد و هم سیستم دفاعی پوست را مختل میکند که نمی تواند در مقابل عفونتهای قارچی و باکتریایی و ویروسی از خودش دفاع کند.
به طور مثال اگر پوست چرب و مستعد جوش دارید و برای کاهش چربی پوست خود از شویندههای بیش از حد قلیایی استفاده میکنید، این ضعیف شدن سد دفاعی و ایمنی پوست به باکتری آکنه مهلت رشد بیشتری میدهد و در واقع جوشهای شما بدتر میشود. اگر ph آن کمتر از این مقدار باشد نیز تبدیل میشود به لایهبردار که لایه شاخی یا اِستراتوم کورنِئوم (stratum corneum) را بیش از حد نازک میکند و باز هم به پوست آسیب میرساند.
دومین نکته سورفاکتانتها (Surfactant) هستند (عامل ایجاد کف در شوینده). همیشه ملایمترین سورفاکتانتها باید داخل شویندههای شما استفاده شود فارغ از اینکه چه تایپ پوستی دارید.
سومین نکته: شوینده شما باید بافتی یک دست داشته باشد و در آن دانههای ریز و زبر که حالت اسکراب به پوست میدهند نداشته باشد.
نکته چهارم: چیزی به نام شوینده ضد لک و ضد چروک وجود ندارد زیرا ترکیباتی که اینکار را برای پوست انجام میدهد نمیتواند در زمان کوتاهی که شوینده روی صورت شماست جذب پوست شود پس تاثیر خاصی بر روی پوست شما نخواهد داشت. همچنین مشکلاتی مثل جوش، آکنه، منافذ، سرسیاه و چربی اضافی پوست قرار نیست تنها با یک شوینده حل شود بنابراین سعی کنید شوینده شما بخشی از روتین ثابت شما باشد و این مشکلات را با محصولاتی که هدفمند برای این گونه مشکلات طراحی شدهاند حل کنید.
کسانی که درگیر آکنه فعال و کیستی و شدید هستید و مجبور هستید از شویندههای حاوی سالسیلیک اسید و یا بنزائیل پروکساید استفاده کنید، در نظر داشته باشید که فقط در دوران درمان از این شویندهها استفاده کنید اما این شویندهها نباید به عنوان شوینده اصلی و دائمی شما باشند. حتی در دوران درمان هم، صبح و شب از این شویندهها استفاده نکنید.
اگر میخواهید دیگر از شویندههای معمولی استفاده نکنید، توصیه میکنم سراغ شوینده هایی بروید که ترکیبات آبرسان مثل گلیسیرین و هیالورونیک اسید داخل آنها وجود دارد، شوینده هایی که در آن ها عصارههای گیاهی مفید مثل چای سبز یا سنتلا آسیاتیکا دارند و یا شویندههایی که ترکیبات پروبیوتیکی دارند اما ترکیبات اکتیو دیگر معمولا در حین شستوشو جذب پوست شما نمیشود و از همه مهمتر هر شویندهای که بعد از شستوشو حالت کشیدگی ، پوسته ریزی، زبری و یا افزایش خطوط حرکتی در پوست شما ایجاد کند مناسب نمیباشد، آن را کنار بگذارید.