در جامعه امروزی اشتغال بانوان نه تنها امری طبیعی بلکه یک ضرورت بشمار میآید.
نیروی مردان به تنهایی پاسخگوی نیاز صنعت به نیروی کار اروپای بعد از جنگهای جهانی را تامین نمیکرد و اقتصاد نیازمند وجود تعداد بیشتری نیروی کار بود.
براساس این نیاز درب کارخانه ها به روی زنان باز شد و جمعیت زیادی از زنان که تنها فعالیت اقتصادی آ نها پیش از این کار در مزار ع بود؛ به گردانندگان اصلی چرخهای صنعت تبدیل شدند.
این نیروی کار جدید حق الزحمه کمتری دریافت می کردند. هرگز به مراتب بالاتر از کارگری دست پیدا نمی کردنند. این استعمار بعد از گذشت قرن ها هنوز به شکل متفاوتی دیده می شود.
گرچه در دنیای متمدن امروزی حضور زنان در عرصه های مختلف صنعت، کشاورزی و خدمات امری اجتناب ناپذیر و ضروری است
اما هنوز زنان از شرایط عادی و برابر در کار برخوردار نیست.
برای بررسی بهتر زنان را به دو دسته زنان مجرد و متاهل دسته بندی می کنیم و شرایط کاری را در دوبخش دولتی و خصوصی مورد بررسی قرارمی دهیم.
ابتدا وضعیت شغلی زنان مجرد را مورد ارزیابی قرار می دهیم.
براساس آمار سازمان ثبت احوال کشور و آخرین سرشمار ی های پایگاه اطلاعات جمعیتی کشور،در حال حاضر ۱۱ میلیون و ۲۴۰هزار نفر در سن متعارف ازدواج قرار دارند یا از این سن گذشته اند،اما هرگز ازدواج نکرده اند. از این بین ۵ میلیون و ۵۷۰ هزار مرد و۵ میلیون و ۶۷۰ هزار زن هستند.
گرچه آمار دقیقی از افراد بیکار وشاغل در کشور وجود ندارد و آمارموجود بر اساس تعریفی از بیکاری است که با جریان واقعی در جامعه
متفاوت است اما با بررسی های میدانی میتوان به این نتیجه رسید که بازار کار برای زنان مجرد در بخش خصوصی شرایط به مراتب بهتری
نسبت به زنان متاهل دارد. زیرا ا کثرکارفرمایان ترجیح می دهند با دختران مجردی کار کنند که به دلیل داشتن مسوولیت خانوادگی کمتر،زمان کاری منعطفتری را دارا باشند و از طرفی نگران مرخصی زایمان و دور شدن چند ماه از محیط کار رانداشته باشند. در این بخش معمولا کارفرمایان از پرداخت کامل حقوق سرباز زده و در مواردی حتی هزینه مربوط به بیمه نیز با شرایطی خارج از آنچه در قانون ذکر شده پرداخت می شود.
اما در بخش دولتی شرایط کاملامتفاوت است و به منظور تشویق افراد به تشکیل خانواده و فرزندآوری مسیر برای زنان متاهل هموارتر
است و در صورت نیاز به انتقال شرایط مساعدتری دارند. لازم به ذکراست این گفته به این معنا نیست که شرایط کاری برای بانوان شرایط کاری مساعد و برابر با مردان است ،بلکه قیاس بین زنان متاهل و مجرداست. با توجه به رشد تعداد افراد مجرد به نظر این شرایط منصفانه نیست. گرچه اهمیت رشد جمعیت و خطر وارانگی هرم جمعیت بر کسی پوشیده نیست اما ا گر شرایط بر اساس تخصص ومهارت باشد نه جنسیت و وضعیت تاهل، قطعا اقتصاد پویاتری خواهیم داشت که در آن افراد بافراغ خاطر بیشتر در مورد وضعیت تاهل و تعدا فرزندان تصمیم گیری خواهند کرد.
اشتغال بانوان نیازمند بازنگری اساسی است