نگاهی به جایگاه زن در جامعه

زنان در جامعه ما با ظلم و مشکلات زیادی مواجه هستند و این واقعیت توسط مردان نیز پذیرفته می‌شود. بسیاری از زنان تحت آزار و اذیت همسران خود قرار دارند و در نهایت یا به زندگی در خفت ادامه می‌دهند یا از همسرانشان جدا می‌شوند، اما حتی در این صورت نیز از حقوق خود بهره‌مند نمی‌شوند. این وضعیت با آموزه‌های خداوند که بر مهربانی و عدالت تأکید دارد، در تضاد است. به عنوان یک زن، حقوقدان و پزشک، بر خود واجب می‌دانم که نیاز به بازبینی در قوانین و حقوق زنان را مطرح کنم و مستنداتی از آیات قرآن و نمونه‌های جهانی ارائه دهم. خداوند انسان‌ها را با تفاوت‌هایی خلق کرده تا یکدیگر را بشناسند و برتری را بر اساس تقوا و عمل صالح قرار داده است. تفاوت‌های موجود در جامعه به دلایل مختلفی است: شناخت افراد از یکدیگر، تنوع ژنتیکی و نیاز به تمایز در نقش‌ها. این تمایزها به بهبود کیفیت خدمات و بهره‌وری در جامعه کمک می‌کند و نقش زن و مرد در تولید مثل نیز ضروری است.

|

۲۴ مرداد ۱۴۰۳

|

۰۸:۱۹

زنان در جامعه ‌ما تحت ظلم‌ها و مشکلات فراوانی قرار دارند به طوری که همه مردها حتی آن‌ها که حقیقت را انکار نمی‌کنند به آن اذعان دارند. خانم‌هایی هستند که مردانشان به شدت آزار و اذیتشان می‌کنند و آن‌ها یا به خفت و اندوه زندگی خود را ادامه می‌دهند یا نمی‌توانند و در نهایت از همسرشان جدا می‌شوند.

البته اگرهم جدا شوند از حقوقی که برای آن‌ها تعیین شده است بهره‌مند نمی‌شوند و این چیست؟ آیا خداوند چنین کرده است؟ خداوندی که بر خود مهربانی را واجب کرده است (آیه 54انعام)  و به عدل و احسان دستور داده است! (نحل آیه 90).

من به عنوان یک زن و حقوقدان و پزشک بر خود واجب دیده‌ام حقایقی را که نیاز به بازبینی در قانون اساسی و حقوق مدنی جامعه ما دارد بیان کنم و مستنداتی از آیات مبارکه از ارزش زن و حقوق زن و نمونه هایی از حقوق زن در جهان و بر اساس عقل انسان ارائه دهم. تا حقوقی که سال هاست زنان در انتظار آن هستند و در بعضی کشورها محقق شده است بازگو کنم.

خداوند چون انسان را خلق کرد برای تمایز و شناختن انسان‌ها از هم تفاوت هایی قرار داد تا آن ها همدیگر را بشناسند.

لیکن معیار برتری نزد خود را دور از جنسیت و قبیله، تقوی و ترس از خود و عمل صالح قرار داد.

الحجرات

یَا أَیُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاکُم مِّن ذَکَرٍ وَأُنثَىٰ وَجَعَلْنَاکُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَکْرَمَکُمْ عِندَ اللَّهِ أَتْقَاکُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِیمٌ خَبِیرٌ

ﻣﺮﺩم! ﻣﺎ ﺷﻤﺎ ﺭﺍ ﺍﺯ ﻳﮏ ﻣﺮﺩ ﻭ ﺯﻥ ﺁﻓﺮﻳﺪﻳﻢ؛ ﺍﻣﺎ ﺑﻪ ﻣﻠﺖ‌ﻫﺎ ﻭ ﻧﮋﺍﺩﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻔﻲ ﺗﻘﺴﻴﻤﺘﺎﻥ ﻛﺮﺩﻳﻢ ﺗﺎ ﻫﻤﺪﻳﮕﺮ ﺭﺍ ﺑﺸﻨﺎﺳﻴﺪ. ﺍﻳﻦ‌ﻫﺎ ﻛﻪ ﻣﻠﺎﮎ ﺑﺮﺗﺮی ﻧﻴﺴﺖ؛ ﺑﻠﻜﻪ ﺑﺎﺍﺭﺯﺵ‌ﺗﺮﻳﻦِ ﺷﻤﺎ ﺍﺯ ﻧﻈﺮ ﺧﺪﺍ ﺑﺎﺗﻘﻮﺍﺗﺮﻳﻦِ ﺷﻤﺎﺳﺖ؛ ﺯﻳﺮﺍ ﺧﺪﺍ ﺩﺍﻧﺎی ﺁﮔﺎﻩ ﺍﺳﺖ. (١٣)

او برای تقسیم کار و بهره مندی همه افراد استعدادهای مختلفی بین انسان ها قرار داد تا هرکس قسمتی از نیازهای جامعه انسانی را بر طرف کند.

تفاوتهایی که خداوند در جامعه قرار دارد چند علت دارد :

1.شناختن افراد از هم. اگر تمامی افراد شبیه به هم بودند شناختن افراد از هم ممکن نبود. تفاوت زن و مرد بودن جهت تقسیم های سلولی حین تولید مثل ضروری است. حداقل نصف ژن هر فرد از مادر و تقریبا نصف آن از پدر به ارث می رسد. حتی کروموزوم x که از مادر به پسر می رسد ژن های بیشتری را به نسبت به پدر، به پسر می رساند. زیرا کروموزوم y که از پدر به پسر می رسد بسیار کوچک است. در مورد دختر یک کروموزوم X از پدر و یکی از مادر دریافت می کند که تقریبا برابر است. در حالی که تمامی ژنوم در تخمک (اندام میتوکندری) از مادر به فرزندان می رسد.

2.براساس علم ژنتیک  ترکیب بعضی ژن ها صفات متفاوتی ایجاد می کند که جهت تناسب با تغییرات ایجاد شده برحسب زمان لازم است.به طور مثال ترکیب رنگ های مختلف رنگ های جدیدی ایجاد می کند که ممکن است قبل تر وجود نداشته است. سفید یا سیاه بودن افراد برتری نیست تغییرات ژنتیکی است که در شرایط خاص منجر به بقا انسان می شود.

3.تمایز لازمه جامعه نوین است جامعه ای که زن و مرد نقش هایی را دارند. آن ها اشتراک و تمایز دارند. تمایز منجر به تسریع و اختصاصی شدن و افزایش کیفیت خدمات می شود. استعدادهای مختلف افراد منجر به بهره‌وری افراد از خدمات متقابل هم می‌شود (زخرف آیه  32). زن و مرد بودن جهت تولید مثل لازم است.