هانیه امیرمحمدی رئیس کانون زنان بازرگان کرمان:
لازم نیست هیچ نقشی فدای نقش دیگر شود
-مهشاد عسکری-
اشتغال یکی از دغدغه های اساسی جامعه محسوب میشود که اکثر افراد جامعه با آن درگیر هستند. در این میان خواندن سرگذشت کسب و کارها و استفاده از تجربیات دیگران، در موفقیت کسب و کارها موثر است.
خانم هانیه امیرمحمدی یکی از زنان فعال در حوزه صادرات هستند که از 17 سالگی کارآفرین بودهاند. او که کار خود را با حداقل سرمایه شروع کرده است، بارها دچار خسارت مالی دلاری شده است. اما او ضرر مالی را جزیی از تجارت میداند و به منظور انتقال تجربیات خود، مشاوره کسب و کار را نیز در کارنامه کاری خود ثبت کرده است. هرچند به دلیل بیماری سرطان به مدت 8 ماده به طور کامل از فعالیتهای خود دور ماند اما با شکست بیماری، قدرتمندتر و مصممتر از قبل به عرصه کار برگشت. نظر شما را به خواندن گفتوگو با این بانوی فعال در عرصه اقتصاد جلب میکنیم.
لطفا خودتان را برای خوانندگان ما معرفی کنید.
هانیه امیرمحمدی متولد سال ۱۳۶۲ در شهرستان راین هستم. پدرم مکانیک و مادرم خیاط بودند. و از 17 سالگی زمانیکه هنوز دانش آمورز بودم مشغول به کار شدم. و در حال حاضر عارضه یاب سازمانی هستم. در کنار آن کار صادرات را نیز انجام میدهم و به عنوان رئیس کانون زنان بازرگان کرمان نیز مشغول هستم.
چطور وارد حوزه کسب و کار شدید؟
علاقه و استعداد زیادی که در کار هنری داشتم و حتی رتبه یک استانی را بدون گذراندن هیچ دوره آموزشی در رشته کاریکاتور در سال دوم دبیرستان به دست آورده بودم؛ در دوران دبیرستان توسط مدیر مدرسه به عنوان نماینده سازمان فنی و حرفه ای در شهرستان راین معرفی شدم و همزمان موسس، مدیر و مربی آموزشگاه بودم. و اولین تجربه کارآفرینی من رقم خورد زیرا تعدادی مربی با من کار میکردند. این فعالیتم تا زمان دانشجویی نیز ادامه یافت. بواسطه همکاری با سازمان صنایع دستی، یک طرح توجیهی برای سازمان تنظیم کردم که همین طرح باعث شد تا سال های بعد از طرف فرمانداری کرمان به عنوان مشاور در طرح حمایت از بنگاه های زود بازده؛ دعوت به همکاری شوم.
چطور کسب و کار خودتان را شروع کردید؟
زمانیکه از طرف فرمانداری پیشنهاد کار گرفتم، تمام آثار صنایع دستی که داشتم را در قالب یک نمایشگاه به فروش رساندم و در بهمن ماه شرکت مشاوره اقتصادی خود را ثبت نمودم .در ضمن اولین کرمانی بودم که چنین شرکتی را ثبت کرده بود. در سال اول تاسیس برای 16 نفر به طور مستقیم اشتغالزایی کردم. در حوزه اشتغالزایی, آسیب شناسی صنعتی/سازمانی واحدهای تولیدی و خوشههای کسب و کار مرتب در حال به روز رسانی دانستههای خود و تبادل تجربه با پیشکسوتان حوزه تجارت بودم، از این طریق کم کم وارد کار بازرگانی شدم. فرصت ها برای همه همیشه وجود دارد اما اینکه از فرصت استفاده کنید مهم است. زمانیکه شرکت مشاوره اقتصادی داشتم بواسطه کارم، به وزارت صمت رفتوآمد داشتم روزی در سازمان صمت با خانمی آشنا شدم که به دنبال تهیه خرما برای کشور آلمان بودند. همانجا با ایشان قرارداد بستم و خرمای مورد نیازشان را شخصا از کرمان و بم تهیه کردم و اولین تجربه صادارتم به این شکل صورت گرفت.
به عنوان یک خانم که سالهاست در حوزه کسب و کار فعالیت دارید آیا شرایط کنونی جامعه برای اشتغال بانوان تغییری کرده است؟
در حال حاضر شرایط به مراتب بهتر شده است. زمانیکه من فعالیت خود را آغاز نمودم، بسیاری آن را شغل مردانه میدانستند و از لحاظ فرهنگی در بین عموم افراد جامعه عرف نبود. از ابتدا حفظ کارم کوچکترین چالش من بود.
چطور با آن کنار آمدید؟
پدرم بزرگترین حامی من بود. باوجودی که در شهرستان به نسبت کوچکی کار خود را آغاز کردم که بسیاری از فعالیت ها برای زنان عرف نبود، اما او هرگز به تاثیر جنسیت در کسب و کار اعتقادی نداشت، بلکه معتقد بود هر انسان توانمند، فارغ از جنسیت باید به فعالیتهای اقتصادی بپردازد. هرگز به دلیل جنسیتم، مانع کار و فعالیت من نشد.
کمی از فعالیتهای کانون زنان بازرگان کرمان برایمان بگویید.
کانون زنان بازرگان کرمان از سال 90 و همزمان با سراسر کشور شروع به کار کرد. هرچند هدف از تاسیس این کانون ایجاد هم افزایی و همسانسازی فعالیتهای تجاری بانوان عنوان شده بود اما متاسفانه فعالیت های کانون کرمان از سال94 به دلیل عدم همکاری و هماهنگیهای موجود راکد ماند.
در سال 99 به من پیشنهاد شد تا ریاست این کانون را عهده دار شوم. زمانیکه وارد کانون شدم، تنها 30بانو از شهر کرمان در کانون زنان بازرگان کرمان عضو بودند. اما به منظور محرومیت زدایی و امکان دسترسی به امکانات مرکز استان؛ در اقصی نقاط استان، شناسایی اعضا در سطح کشور انجام شده و در حال حاضر 120 بانوی توانمند از سراسر استان عضو کانون زنان کرمان هستند.
باتوجه به اینکه شما یک خانم فعال در حوزه اقتصادی هستید، کمی از تاثیر نقش مادری در زندگی حرفه ای برایمان بگویید.
من کسب و کارم را از زمان تجرد شروع کرده بودم. هرچند در زمان تجرد زمان بیشتری برای آموزش و فعالیت داشتم، اما بعد از مادر شدن نیز فعالیت های خود را ادامه دادم. خوب به خاطر دارم زمانیکه فرزند دومم به دنیا آمد، من درگیر یک قرارداد صادراتی بودم. دقیقا صبح بعد از زایمان در گمرگ به مشکل برخورده بودیم و من با وجودی که هنوز 24 ساعت از زایمانم نگذشته بود مجبور بودم یک سری از کارها را تلفنی انجام دهم. البته نمیتوان منکر نقش خانواده و حمایت های آنان شد. اما با مدیریت زمان میتوان هر دو نقش را انجام داد. در حال حاضر نیز سرپرستی فرزندانم را به تنهایی عهدهدار هستم و شخصا بر انجام تکالیف مدرسه و کلاسهای فوق برنامه ایشان نظارت دارم. لازم نیست هیچ نقشی فدای نقش دیگر شود.
کار و فعالیت شما چه تاثیری بر فرزندانتان داشته است؟
فرزندانم کاملا دید کارآفرینی نسبت به زندگی دارند. مثلا پسرم که 13 سال سن دارد بارها عنوان کرده که زبان انگلیسی را با هدف کمک به من و توسعه کار من فرا میگیرد و یا دخترده ساله ام با انواع مختلف خرما و ویژگیهای آنها آشناست.
حتما باید راه شما را ادامه دهند؟
آنها را تا جایی که امکان داشته با مزیت ها و معایب شغلم آشنا کرده ام؛ اما با فرزندانم صحبت کردم و به آنها اطمینان دادم که با توجه به علاقه و استعدادی که دارند در انتخاب شغل آزاد هستند. جامعه به تمام مشاغل نیاز دارد اما باید سعی کنند تا در شغل انتخابی خود موفق باشند و تمام تلاش خود را برای رسیدن به اهداف خود به کار گیرند. هرگز آنها را مجبور به ادامه شغل خود نخواهم کرد. چانچه به نظر میرسد دخترم در زمینه هنر استعداد دارد و در انتخاب رشته تحصیلی و شغل آزاد خواهد بود.
به عنوان یک فعال حوزه کسبوکار؛ چه عواملی را در بالا بودن نرخ بیکاری استان کرمان موثر میدانید؟
همیشه میگویم کاش من ده نفر بودم تا میتوانستم کار بیشتری انجام دهم. در استان کرمان شاهد قبح کار هستیم. هرکاری را شایسته خودمان نمیدانیم. متاسفانه مدرکگرا شدیم. من کارهای زیادی از مربیگری، راننده آژانس و آرایشگری تجربه کردم تا بتوانم مشاوره بهتری به مشاغل بدهم. هرچند استان کرمان پتانسیل کارآفرینی بسیار بالایی در حوزههای مختلف از معدن، کشاورزی، صنعتی و گردشگری دارد، اما عزمی وجود ندارد.
سخن آخر
اوایلی که کارم را در حوزه بازرگانی شروع کردم، به دلیل فقر فرهنگی، بین توانمندی زنان ومردان تمایز وجود داشت. بسیار پیش آمده که به من گفته می شود “تو مثل یک مردی هستی” همیشه تاکید میکنم نه من یک “زن” موفق هستم. زنان مسؤلیتپذیری و وسواس بیشتری در مقابل استاندارها و کیفیت خروجی کار از خود نشان میدهد، همین امر باعث شده تا امروزه زنان سهم بیشتری از بازار سرمایه و بازرگانی داشته باشند. گرچه بسیاری از موارد حل شده، اما هنوز شاهد محدودیتهایی هستیم که از جانب خانواده به زنان تحمیل میشود. افراد را بر اساس توانمندیهایشان بسنجید نه جنسیت آنها.