فرهنگ عمومی؛
هویت جاری در کالبد جامعه
-مهشاد عسکری-
فرهنگ عمومی به معنای فرهنگ غالب و گسترده ای است که در بین عموم افراد یک جامعه وجود دارد. فرهنگ عمومی شامل مجموعه ای از عقاید، ارزش ها، احساسات و هنجار های مختلف است که اکثریت جامعه از آن حمایت می کنند و فراتر از یک گروه یا قشر خاص است.
روز فرهنگ عمومی، روزی است که به ترویج و توسعهٔ فرهنگ و آگاهی عمومی در جامعه اختصاص دارد. در این روز، تلاش میشود تا همه افراد از اهمیت آموزش فرهنگ جامعه، اطلاع یابند.
روز فرهنگ عمومی در تلاش است تا توجه افراد جامعه به تنوع فرهنگی، قدردانی از هنر و ادبیات، توسعه مشارکت های فرهنگی و حفاظت از تاریخ و فرهنگ ملی جلب شود.
فرهنگ عمومی هر جامعه منحصر همان جامعه و برگرفته از قانون و اجبار نیست؛ بلکه استمرار آن در یک جامعه به افراد جامعه تشکل های عمومی و سازمان های غیر رسمی وابسته است.
به بیان دیگر سنتها، روسوم، عرف و عادت های هر جامعه فرهنگ عمومی یک جامعه را میسازند. به همین دلیل گفته میشود تمام افراد جامعه در فرهنگ عمومی آن جامعه تاثیرگذارند.
از آنجایی که فرهنگ عمومی اعتبار خود را بر پایه مقبولیت و پذیرش افراد جامعه به دست میآورد، در بسیاری از موارد فرهنگ عمومی یک جامعه در مقابله کردن مردم و دولت، معنا و مفهوم پیدا می کند.
مهمترین هدف روز فرهنگ عمومی، ترویج و تسهیل دسترسی به فرهنگ برای همه اعضای جامعه است. فرهنگ، انسان را به یک وحدت مختصر از روابط و الگوهای مشترک زندگی تبدیل میکند و آینده را با گذشته پیوند میدهد. با توسعهٔ فرهنگ و آگاهی عمومی، افراد قادر خواهند بود تا بهترین جلوههای فرهنگی را دریابند، درک کنند و به ارتقای جامعه خود کمک کنند. همچنین، فرهنگ عمومی میتواند به فراگیری احترام، تحمل، دانش و همدلی در جامعه کمک کند.
روز فرهنگ عمومی یک فرصت مناسب برای تقویت هویت فرهنگی و تحقق مبانی مشترک بین افراد و جوامع است. با برگزاری برنامه ها و اقدامات ترویجی در این روز، میتوان مردم را به عادات خاصی سوق داد و با ارائهٔ بستری مناسب، به تقویت آن فرهنگ کوشش کرد.
از دیگر نکات قابل تعمل در مورد فرهنگ عمومی می توان به نقش موثر مردم در خلق، پذیرش و انکار یک پدید نوظهور به عنوان فرهنگ عمومی جامعه اشاره کرد. البته باورهای اصیل مذهبی و ملی مردم جامعه به عنوان پایههای بنیادین برای تغییر و یا پذیرش بسیا حائز اهمیت است.