سندرم پیش از قاعدگی
دکتر اعظم برخورداری_فوق تخصص زنان و زایمان-
سندرم پیش از قاعدگی مجموعه ای از علایم خلقی و جسمی است که در تعدادی از زنان به دلیل نوسانات هورمونی در هفته قبل از قاعدگی ایجاد می شود و معمولا با شروع خونریزی قاعدگی از بین می رود.
شدت علایم و طول مدت آن در خانمهای مختلف متفاوت است.
شایعترین علایم خلقی آن شامل اضطراب، افسردگی، بدخلقی و تحریک پذیری، خستگی، کاهش انرژی و کاهش تمرکز و احساس دلتنگی می باشد و از علایم جسمی شایع میتوان به دردناک و حساس شدن پستانها، دردهای لگنی، سردرد، افزایش یا کاهش اشتها، نفخ شکم و اسهال یا یبوست و اختلالات خواب )اغلب بی خوابی( اشاره کرد.
گاهی علایم این سندرم بویژه علایم خلقی آن بسیار شدید است که به آن اختلال دیسفوریک پیش از قاعدگی گفته می شود و نیاز به درمان توسط روانپزشک دارد.
برخی بیماریها مثل کم خونی، افسردگی، سندرم روده تحریک پذیر، اندومتریوز و مشکلات تیروئید علایم مشابه با سندرم مذکور دارد و قبل از گذاشتن این تشخیص برای بیمار باید احتمال این بیماری ها را رد کرد.
با توجه به تأثیرات ذهنی و جسمی قوی که سندرم پیش از قاعدگی دارد، شناختن و درک این مشکل برای بهبود کیفیت زندگی زنان بسیار مهم است..
علت اصلی سندرم پیش از قاعدگی مشخص نیست و درمان قطعی نیز برای آن وجود ندارد و تنها می توان برای کاهش علایم آزاردهنده به بیمار کمک کرد.
استفاده از مکمل های ویتامینی و معدنی از جمله ویتامین ب6، ویتامین ای، منیزیوم و کلسیم و مسکن ها راه اولیه کاهش علایم است.
برای درمان علایم گوارشی میتوان از داروهای ضد نفخ و ضد اسپاسم روده استفاده کرد. درصورت عدم پاسخ به این درمانها از روشهای هورمونی مثل قرصهای جلوگیری از بارداری و داروهای ضد افسردگی استفاده می شود.
درک کردن فرد مبتلا به سندرم و حمایت عاطفی او در روزهای بیماری بویژه توسط همسر در کاهش علایم بسیار موثر است.
برای کم کردن علایم خود می توانید در روزهای ایجاد علایم نکات زیر را بکار گیرید:
- مصرف بیشتر غلات سبوس دار و فیبر و پروتئین.
- کاهش مصرف نمک برای کم کردن نفخ و ورم.
- مصرف کمتر قند و چربی .
- قطع مصرف کافئین و الکل.
- افزایش تعداد وعده های غذایی و کم کردن حجم غذا در هر وعده .
- ورزشهای هوازی و پیاده روی و یوگا.
- خواب کافی و مناسب.
- استفاده از دمنوشهای گیاهی آرامبخش از جمله بهارنارنج، اسطوخودوس و زنجبیل
سندرم پیش از قاعدگی.