پیچدگیهای شغل دندانپزشکی بر کسی پوشیده نیست، اما تعداد اندکی از پزشکان و دندانپزشکان وجود دارند که به فعالیتهای جانبی دیگری نیز مشغول بوده باشند. خانم دکتر راضیه عربنژاد متخصص دندانپزشکی زیبایی و ترمیمی، یکی از دندانپزشکان حاذق کرمانی است که با رتبه 400 در رشته پزشکی پذیرفته شده و بعد از مدتی به دندانپزشکی تغییر رشته داد. وی در زمان دانشجویی علاوه بر اینکه جزو نفرات برتر دانشگاه بوده است در جشنوارههای متعددی چون جشنوارهی بین المللی ارشمیدس و جشنواره ملی جوان خوارزمی نیز شرکت کرده است. شما را به خواندن مصاحبه با ایشان دعوت میکنیم.
خانم دکتر کمی از سابقهی فعالیتهای علمی خودتان برای خوانندگان ما بگویید.
در سالهای تحصیل در مدرسه همیشه از نفرات برتر مدرسه بودم. در سال اول شرکت در کنکور رتبهی 400 را به دست آوردم و با یک مشاورهی اشتباه که مناسب من نبود در رشتهی پزشکی پذیرفته شدم و بعد از مدتی به رشته دندانپزشکی تغییر رشته دادم. در دوره عمومی هم از نفرات برتر دانشگاه بودم و با توجه به معدل بالا و رتبهی کنکور به عضویت انجمن ملی نخبگان در آمدم و در سال 1385 به همراه برادرم موفق به اختراع دستگاه رگیاب شدیم که این اختراع رتبهی دوم جشنواره جهانی ارشمیدس را کسب کرد و در جشنواره جوان خوارزمی نیز رتبه سوم را به دست آوردیم. در تمام مدت تحصیل چه در دورهی عمومی و چه در دورهی تخصص از نفرات برتر دانشگاه بودم. دوره طرح را هم در هیات علمی دانشگاه یزد گذراندم.
لطفا کمی از رشته دندانپزشکی ترمیمی برایمان بگویید.
دندانپزشکی ترمیمی شامل کلیه فعالیتهای ترمیمی بر روی دندان و برداشتن پوسیدگی ها و انجام روکش، لمینت، بلیچینگ ایمپلنت، بریج، انواع کامپوزیت دندان میشود.
به عنوان یک دندانپزشک تا چه اندازه فعالیتهای دندانپزشکی که در زمینه زیبایی انجام میشود را ضروری میدانید؟
برای بسیاری از مراجعین انجام فعالیتهای زیبایی نظیر جرمگیری ضروری است، اما با توجه به سبک زندگی که امروزه بوجود آمده و معیارهایی که برای افراد ساخته شده است؛ تعداد زیادی از مراجعین به انجام فعالیتهای زیبایی تمایل دارند، اما اینکه من برای هر بیماری این کار را انجام دهم، قطعا کار حرفهای و درستی نیست.
لطفا کمی بیشتر توضیح دهید.
دقت به این مسئله ضروری است که فعالیتهای دندانپزشکی هزینهبر است و مانند دیگر فعالیتهای زیبایی مثل جراحی بینی تاثیرات مادم العمر ندارند و نیازمند ترمیمهای دورهای هستند. از طرفی درمان و حفظ دندان اولویت بالاتری نسبت به انجام فعالیتهای زیبایی دارد. با توجه به فک و لثهی هر بیمار، انجام برخی از فعالیتهای پزشکی باعث آسیب دیدگی دندان میشود. به شخصه در مطب هرگز کاری که پایه علمی نداشته باشد را انجام نمیدهم. با ارائهی توضیحات؛ بیمار را از مشکلاتی که در آینده دچار آن خواهد شد مطلع میکنم و درمان ایدهال به ایشان توصیه میشود.
به نظر شما در حال حاضر بزرگترین چالش در درمان بیماریهای دندان چیست؟
چون درمانهای دندان پزشکی تحت پوشش بیمهها نیستند متاسفانه در بعضی از مطبها از مواد اولیه ارزان قیمت که کیفیت کمتری دارند استفاده میشود، علاوه بر این استفاده از تکنیکهایی که زمان کمتری نیاز دارند، باعث میشود دوام درمانهای دندانپزشکی کاهش پیدا کند. تمام این مسائل باعث میشود بیمار یک تجربهی بد از فعالیتهای درمانی مربوط به دندان داشته باشد و از اقدام به موقع اجتناب کند.
شما در زمان تحصیل ازدواج کردید و صاحب فرزند شدید آیا سخت نبود؟
واژه “سخت” زیاد مناسب نیست نمیخواهم خوانندگان شما را بترسانم، اما قطعا با چالشهایی همراه بود من در زمان تحصیل در دوره عمومی ازدواج کردم و زمانیکه دخترم هشت ماه بود شروع به آمادگی برای شرکت در دوره تخصص کردم و در حال حاضر دخترم 9 سال و پسرم یکسال دارد.
چطور با این چالش روبرو شدید؟
نقش مادری و همسری برای من همیشه الویت اول بوده است.خانهداری، همسرداری و فرزندداری را در کنار هم انجام دادم. در دوران تحصیل و زمانیکه هنوز صاحب فرزند نشده بودم به مسائل خانوادگی اهمیت ویژه می دادم. در تمام مدت تحصیل هرگز غذا را از بیرون تهیه نکردم، با مدیریت زمان و اولویتبندی کارها، نیاز به چشم پوشی از هیچکدام از نقشهایتان نیست. البته به شدت اعتقاد دارم در درجه اول لطف خداوند بود که این توانایی و همت را به من عطا کرد و درجه دوم افرادی در کنار من قرار داشتند که با همراهی و دلگرمی که به من میدادند، مرا به ادامهی مسیر تشویق میکردند از جمله همسر و خانوادههایمان. بخشی از تلاش همهی انسانها بخاطر خانواده است و این انگیزه خوبی برای ادامه است.
چه سخنی با دختران جوان امروزی دارید؟
دخترها و خانمها؛ رسالت زن بودن، مادر بودن و همسر بودن را فراموش نکنید. شاید ناملایمتهایی در جامعه وجود داشته باشد، اما اگر خانواده از میان برود، دیگر نقش مادری و همسری وجود نخواهد داشت. تنهایی افراد و عدم قبول مسئولیت زندگی مشترک و نقش های همسری و مادری باعث بوجود آمدن مشکلات زیادی در سنین بالاتر برای خود فرد و مشکلاتی برای جامعه میشود.