تخمدان پلی کیستیک بیماری راجع در بین بانوان
تخمدان پلی کیستیک که در بین عامه مردم به تنبلی تخمدان معروف است نوعی بیماری هورمونی است که با چند مشخصه اصلی خود را نشان میدهد.
علامت اصلی این بیماری بی نظمی قاعدگی بویژه عقب افتادن قاعدگیهای ماهانه است. در موارد شدید، قاعدگی بیماران وابسته به مصرف دارو است. حتی در مواردی بیمار سالی یک یا دوبار خونریزی دارد.
اکثر این بیماران دچار موهای زائد، فراوان و ضخیم در ناحیه صورت و سینه ها و رانها هستند.
جوشهای فراوان که به درمان طبی پاسخ نمیدهند و در صورت و بدن بویژه کمر و سینه دیده می شوند؛ از دیگر نشانههای این بیماری است.
ریزش مو در این بیماران شایعتر است.
نواحی تیره مخملی شکل در زیر بغل، پشت گردن و ناحیه تناسلی از دیگر نشانههای این بیماری است.
در برخی از بیماران ترشحات شیری یا آبکی از نوک سینه ها دیده می شود. از طرفی در اغلب بیماران، اضافه وزن وچربی در ناحیه شکم و دور کمر مشاهده شده است.
تعدادی از بانوان مبتلا به بیماری تخمدان پلی کیستیک ناباروری هستند و احتیاج به روشهای کمک باروری دارند.
نکته قابل تامل در مورد این بیماری، بوجود آمدن مشکلاتی از جمله دیابت، فشارخون، چربی بالا، کم کاری تیروئید و کمبود ویتامین دی در موارد شدید این بیماری است.
توجه داشته باشید در سونوگرافی این بیماران تخمدانها بزرگتر از نرمال هستند و فولیکولهای ریز مرواریدی شکل فراوان اطراف تخمدان دیده میشود که اشتباها به آنها عنوان کیست داده میشود.
آزمایشهای انجام شده برروی بیماران، اغلب اختلالات هورمونی و بالا بودن هورمونهای مردانه مشاهده شده است.
راه تشخیص این سندرم یا بیماری؛ مراجعه به متخصص زنان و زایمان جهت گرفتن شرح حال مناسب از بیمار، معاینه کامل، سپس انجام آزمایشات هورمونی و سونوگرافی است و هرسه این موارد با هم در تشخیص کاربرد دارد.
در تعدادی از افراد که قاعدگیهای منظم دارند در سونوگرافی احتمال تخمدان پلی کیستیک گزارش میشود که در صورت نداشتن علایم بیماری و داشتن قاعدگی های منظم، این نتیجه ارزش تشخیصی ندارد و نباید باعث استرس شود اما پیگیری منظم این افراد ضرورت دارد.
در نوجوانان در اوایل بلوغ اغلب قاعدگیهای نامنظم دیده می شود که ناشی از عدم بلوغ تخمدان و عدم تخمک گذاری منظم است.
همه افراد مبتلا به تخمدان پلی کیستیک با مشکل ناباروری روبرو نیستند. در مواردی از بیماران که مشکل باروری دارند، اغلب روشهای کمک باروری موثر است.
درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد. ورزش کردن، کاهش وزن و تغییر سبک زندگی اصلیترین شیوه درمان است و از داروهای هورمونی برای منظم شدن قاعدگی و کاهش رشد موهای زائد استفاده می شود .
تخمدان پلی کیستیک یک بیماری مزمن است و نیاز به رابطه منظم بیمار و پزشک جهت برطرف کردن مشکلات بیمار دارد. تعدادی از این بیماران بدلیل طول کشیدن دوره بیماری و علایم متعدد دچار افسردگی هستند و نیاز به حمایت شدید همسر و خانواده و جامعه دارند.
دکتر اعظم برخوردار_فوق تخصص زنان و زایمان_