روز جهانی بهداشت قاعدگی روزی است که با هدف آموزش در زمینهٔ بهداشت قاعدگی و درک چرخه قاعدگی در ۲۸ می (۷ خرداد) توسط سازمان مردم نهاد Wash united مستقر در برلین آلمان تعیین شدهاست.
یکی از ابعاد آزاردهندهی جنسیتی برای زنان، تابو بودن قاعدگی آنهاست. این امر مشکلات روانی بسیاری را به مشکلات جسمی آنها اضافه میکند. در این مقاله به بررسی وجود یا عدم وجود این تابو درجامعه ی کنونی اروپا و اقدامات در نظر گرفته شده می پردازیم. از نیمه ی دوم قرن بیستم، عادی سازی قاعدگی زنان در اروپا شروع شد و طی روندی نه چندان سریع، این تابو، با فاصلهی زمانی در کشورهای مختلف، شکسته شد. امروزه، احترام و ایجاد محیط امن روانی علاوه بر ارائه ی خدمات مورد نیاز، یکی از اصول جدا نشدنی جامعه اروپا برای زنان در مدت قاعدگی می باشد. اولین اقدام تاثیرگذار در این روند، آموزش و آگاهی دادن در مدارس در سنین پایین است، آموزشی که در اختیار همهی جنسیتها قرار میگیرد، باعث ایجاد حس همدلی از سمت جنس مخالف و عادی سازی این فرایند طبیعی بدن زنان می شود. در قدم بعدی فراهم کردن محصولات مورد نیاز برای دوران قاعدگی زنان، مورد اهمیت قرار گرفت. همه ی مدارس، دانشگاه ها و اکثر مکان های عمومی داروهای مسکن و پد های بهداشتی را به صورت رایگان یا با هزینه ی کم تهیه میکنند. به عنوان مثال، بسیاری از رستوران های میلان در ایتالیا پدهای بهداشتی برای مصرف عمومی در سرویس بهداشتی فراهم میکنند، و گاهی کسانی که پد اضافه به همراه دارند، آن را برای استفاده ی دیگران در جایگاه قرار می دهند. این اقدام برای حمایت از دو گروه انجام می شود، زنانی که به شرایط اضطراری در قاعدگی بر میخورند؛ و زنانی که توانایی مالی تهیه ی محصولات را ندارند.
یکی دیگر از مهمترین مکانهایی که زنان نیاز به حمایت و آسودگی خاطر در زمان پریود خود دارند، محیط کاری است. خیلی از محیط های کاری در اروپا خدماتی مانند کار در خانه و یا ساعات کاری متغییر ارائه می دهند تا کارکنان زن در این دوره به دلیل ناراحتیهای ذهنی و جسمی فرصت استراحت و بهبود داشته باشند. حتی در بعضی از کشورها از جمله ایتالیا، قانون مرخصی قاعدگی پیاده می شود که طبق آن زنان حق دارند با دریافت حقوق در دوره پریود مرخصی بگیرند. این قانون برای پشتیبانی از سلامت روانی و جسمی زنان در سال 2020 تصویب شد. علاوه بر اقدامات دولت ها در اروپا، مراکز خصوصی بسیاری در راستای پیشرفت محیط برای حمایت از قاعدگی زنان فعالیت میکنند. از اقدامات آن ها میتوان به برگزاری سمینار ها و جلسات آگاهی بخشی و تعلیمی و همچنین انجام تحقیقات برای افزایش کیفیت محصولات قاعدگی اشاره کرد.
نتیجهی تمامی گامهایی که در خصوص حفظ حقوق زنان در دوران قاعدگی انجام شد، به فراهم نمودن محیطی امن و خاطری آسوده است برای زنان و مخصوصا دختران جوانی که به تازگی وارد این چرخه شده اند، انجامید. در این میان نه تنها مراکز خاص بلکه همه ی مردم عادی از جمله رهگذران در محیط عمومی، هنگام مواجهه با موارد قاعدگی از کمک، حمایت و همدلی دریغ نمی کنند. با در نظر گرفتن این روند امید می رود که تابوی پریود زنان در سراسر جهان شکسته شده و تامین آرامش روانی و دسترسی آسان به محصولات مورد نیاز، یکی از مهم ترین ملاحظات جامعه باشد.