مجوز ماهیگیری زنان در جزیره هنگام
هنگام نابرابری
جزیره هنگام, جزیره ای در جنوب قشم با حدود 500 نفر جمعیت که به طبیعت بکر و ساحل نقره ای مشهور است اما انچه بر زنان این جزیره زیبا میگذرد چون ساحلش شفاف وزیبا نیست.
زنان جزیره هنگام همچون دیگر شیرزنان جنوبی کار را عار نمیدانند و سالیان طولانی پا به پای مردان به صیادی مشغول بوده اند .( به علت موقعیت جغرافیای خاص این جزیره عملا اشتغال زنان محدود به صیادی میشود)
زنان جزیره هنگام از کودکی ماهیگیری را فرامیگرند و درسنتی قدیمی زنان در کنار مردان به صیادی مشغول میشوند اما چند سالی است که خبر ممنوعیت فعالیت زنان ماهگیر اعلام شده است .
زنانی که اکثرا نان آور خانواده هستند و از طرفی ماهیگیر جزیی از زندگی انها شده است.
شاید اگر بگوییم امروز جزیره هنگام را به زنانش ماهیگیرش میشناسند سخن به گزاف نگفته ایم زنانی که سال هاست بدون مجوز،بدون کارت ملوانی و بیمه تنها دل به دریا میزند و نان خود را از دریا طلب میکنند.
تابستان 99 ادارهکل شیلات هرمزگان فراخوانی برای متقاضیان دریافت مجوز صید صادر کرد. از بین 50 زن که نام نوشتند، 30 نفر انتخاب شدند. برای نخستینبار در کشور، به زنان صیاد جزیره هنگام وعده مجوز صید دونفره داده شد.
صدور مجوز دو نفره به این معناست که زنان ماهیگیر باید در قالب گروه های دونفره به دفتر اسناد رسمی مراجعه و متعد شوند که تنها صاحب سه بخش از مجوز صیادی هستندتا مجوز به نام دونفرشان به عنوان ناخدا صادر شود این در حالی است که برای مردان این محدودیت ها وجود ندارد و در همین جزیره 60مجوزصیادی برای مردان به صورت تک نفره صادر شده که هر قایق علاوه بر ناخدا میتواند 4ملوان نیز داشته باشد.
این دوگانگی در صدور مجوز برای زنان و مردان جای سوال و تامل دارد.
باوجود اعتراف نادرکرمی رئیس بنادر ماهیگیری هرمزگان با وجود 4هزار قایق صیادی که در گروه های سه تا پنج نفره به فعالیت مشغول هستند سهم زنان تنها 15 مجوز دو نفره است.
از طرفی گرچه سرپرست خانوار بودن داشتن سابقه و تجربه کافی و ساکن چزیره بودن از الویت های اعطای مجوز بیان شده است اما بسیاری از از بانوان ثبت نام کنند با داشتن شرط سرپرست بودن جزو لیست سی نفره مورد تایید برای داشتن مجوز نیستند.