بانوان کارمند و حمایت های قانونی

|

۲۵ شهریور ۱۴۰۰

بی شک، درجه ی توسعه یافتگی یک کشور، میزان اهمیت و اعتباری است که زنان در آن کشور از آن برخوردارند
بررسی های انجام شده در جوامع بین المللی بیان گر آن است که دو سوم ساعت های کار انجام شده، توسط زنان صورت می پذیرد؛ اما تنها یک دهم درآمد جهان و فقط یک صدم مالکیت اموال و دارایی های جهان به زنان اختصاص یافته است.
امکانات آموزش های فنی و حرفه ای و فرصت های شغلی مناسب، با اولویت برای زنان سرپرست خانواده، فرصت های شغلی مناسب برای مادران خانه دار در محیط خانه وحضور در کنار فرزندان از جمله موضوع های دارای اهمیت در زمینه اشتغال بانوان است.
در گذشته معمولاً به علت تأمین هزینه ی زندگی خانواده توسط مرد، ضرورتی به اشتغال زنان و حضور اجتماعی آنان احساس نمیشد؛ اما امروزه جهان به اهمیت اشتغال زنان به عنوان ضرورتی برای توسعه پی برده است و نیاز به این حضور بیش از هر زمان دیگر احساس می شود. با نگاهی به جامعه ی ایران، نیاز به اشتغال اعضای خانواده به منظور شرایط مناسبتر، امری پذیرفته شده است.
اما انچه در این میان اهمیت خاصی پیدا میکند فراهم نمودن شرایط مناسب برای بانوان به خصوص مادران و بانوان با کودک خردسال می باشند.
در قانون شرایط برای مادران با کودکان خردسال در نظر گرفته شده است

کارفرما مکلف است متناسب با تعداد کودکان و با در نظر گرفتن گروه سنی آنها مراکز مربوط به نگهداری از کودکان (از قبیل شیرخوارگاه، مهدکودک و…) را ایجاد کند.
نگاهی اجمالی به قوانین حمایتی از زنان شاغل ,در میابیم گرچه قانون گزار قوانینی  به منظور حمایت از فرزندآوری  و در جهت حمایت از مادران شاغل در نظر گرفته است اما در بسیاری از موارد کارفرمایان خصوصی  از اجرای این قوانین شانه خالی کرده  و حقوق مادران و  گاها کودکان را نادیده میگیرند.
در حال حاضر دو نوع مرخصی در قانون پیش بینی شده است که نوع اول مربوط به تمامی افراد و نوع دوم مرخصی مخصوصا بانوان میباشد.
مرخصی اختصاصی بانوان
این قوانین که هم در قانون کار و هم در قانون خدمات کشوری به منظور حمایت از بانوان پیش بینی شده شامل
مرخصی های بارداری و زایمان است که به عنوان «قانون ترویج تغذیه با شیر مادر » به تصویب رسده است ,قانون گزار مدت استفاده از مرخصی به منظور استراحت,بارداری,زایمان و شیردهی را 6 ماه در نظر گرفته است.هم چنین مادران  میتواند تا دوسالگی فرزند خود از کاهش ساعات کاری به منظور شیردهی استفاده نماید.
لازم به ذکر است که مرخصی دوران بارداری و زایمان و شیر دهی همراه با حقوق است.

مواردی که گفته شد در قانون ترویج تغذیه با شیر مادر هم مشمول زنان کارگر و هم مشمول کارمندان دستگاه‌های دولتی می‌شود. بنابراین در این مورد هیچ تفاوتی بین کارگران و کارمندان زن وجود ندارد.