سیما یزدانپناه نایب رئیس بانوان هیات موتورسواری و اتومبیلرانی استان کرمان:
اولین بانوی کرمانیِ قهرمان سال هستم
-مهشاد عسکری-
موتور سواری و اتومبیلرانی از جمله ورزشهای پر طرفدار در بین اقشار و سنین مختلف جامعه است. علاقه به سرعت جنسیت خاصی را در بر نمیگیرد.
بانوان به دور از هیاهوی مردانه در این مسابقات شرکت کرده و رکوردهای خوبی را نیز به ثبت رسانده اند. گواه این ادعا خانم سیما یزدانپناه است. او به عنوان اولین بانوی کرمانی موفق به کسب مقام “قهرمان سال” شده است. وی علاوه به تجربه حضور بالغ بر یک دهه در این ورزش، جز معدود بانوانی است که مدرک رسمی مربیگری را نیز اخذ نموده است.
سیما یزدان پناه متولد سال 61 است و در حال حاضر به عنوان نائب رئیس بانوان در هیات موتورسواری و اتومبیلرانی استان کرمان حضور دارد.
چطور و از چه زمانی به ورزش اتومبیلرانی علاقهمند شدید؟
در سال 90 و به طور کاملا تصادفی در مسابقات اتومبیلرانی ویژه بانوان شرکت کردم و در اولین تجربه حضور در مسابقات، موفق به کسب مقام چهارم شدم. این تجربه بسیار جذاب و دلنشینی بود و همین مقام و هیجان مسابقه باعث شد تا اتومبیلرانی را به صورت جدی دنبال کنم.
عکسالعمل خانواده در مقابل انتخاب این رشته ورزشی چه بود؟
مادرم انگیزه اصلی در شروع رانندگی من بودند. از زمانیکه به خاطر دارم مادرم رانندگی می کردند و راننده خوبی هم بودند. و هنوز در سن 70 سالگی رانندگی می کنند.
من دو خواهر بزرگتر دارم که آنها نیز هم بلافاصله بعد از سن قانونی، گواهینامه گرفته و رانندگی می کردند. رانندگی زنان در خانواده ما پدیده جدیدی نبود و یک امر عادی محسوب می شد تا جایی که تمرینات آمادگی برای اولین حضورم در مسابقات را با برادرم انجام دادم.
تا کنون چه مقام هایی را به دست آورده اید؟
از سال 90 وارد این رشته شدم، اما در سال 94 تصمیم گرفتم تا به صورت جدی تر تمریناتم را ادامه دهم و اتومبیلرانی را از سرگرمی به هدف تبدیل کنم.
همان سال موفق به راهیابی به مسابقات کشوری شدم و مقام سوم کشوری را کسب کردم. همانجا به خودم قول دادم که باید قهرمان سال کشور شوم و سال بعد موفق شدم این عنوان را کسب کنم. از سال 94 هر ساله جز سه نفر برتر کشور بودهام.
کدام مقامتان برایتان ارزشمندتر است؟
قهرمان سال به کسی گفته میشود که در مجموع بالاترین امتیاز را در راندهای مختلف کسب کرده باشد و چون من اولین بانوی کرمانی بودم که موفق به دریافت این عنوان شده بودم برایم ارزش بسیاری داشت. زیرا باعث ارتقای سطح ورزش اتومبیلرانی کرمان می شد.
با توجه به اینکه شما مربی هم هستید، اتومبیلرانی بانوان را چطور ارزیابی میکنید؟
بر خلاف باور عموم جامعه که مسابقات اتومبیلرانی را در انحصار آقایان می دانند، زمانهای ثبت شده در مسابقات نشان میدهد که تفاوت چندانی بین رانندگی بانوان و آقایان وجود ندارد. به نظر شخصی بنده چون آقایان به اتومبیل علاقه بیشتری نشان میدهند این تصور بوجود آمده که مردان رانندگان بهتری هستند اما در سطح حرفهای، این تفاوت کم است.
در حال حاضر تیم اتومبیلرانی بانوان کرمان چه جایگاهی در سطح کشور دارد؟
تیم بانوان کرمان همواره موفق به کسب مقام تیمی شده است و از سال 1394 هر ساله در سکوهای قهرمانی حضور داشته است و حتی بیشترین امتیازات را خانمها کسب کردهاند که باعث ارتقای مجموع امتیازات تیم استان شده است.
زمانهای ثبت شده توسط بانوان در مسابقات بسیار نزدیک به زمانهای ثبت شده توسط آقایان است. به طور کلی استان کرمان خانمهای راننده بیشتری نسبت به سایر استانها دارد. بانوان کرمان جسارت رانندگی را دارند و در حال حاضر بانوانی از شهرستان های رفسنجان و جیرفت و… داریم که صاحب مقام کشوری هستند.
در شاخه آفرود بانوان موفقی داشتهایم که موفق به کسب عنوان کشوری شده اند و همینطور قهرمانی کشور در موتورسواری بانوان در رشته موتور کراس داریم. و این نشان از پتانسیل بالای کرمان مخصوصا خانمهای کرمانی در رشته های مختلف موتورسواری و اتومبیلرانی دارد.
مهمترین دغدغه ورزشکاران اتومبیلرانی در حال حاضر چیست؟
ورزش اتومبیلرانی و موتورسواری جزو ورزشهای پر هزینه محسوب میشود. شاید به همین دلیل عموم جامعه آنرا ورزش مردانهای قلمداد میکنند. هزینههای نگهداری و تقویت اتومبیل بالاست. جذب اسپانسر و محیط مناسب جهت برگزاری رویدادها جز دغدغههای اصلی ورزشکاران میباشد.
فدراسیون در راستای کمک به ورزشکاران چه رویکردی را اتخاذ کرده است؟
متاسفانه وجود کرونا و منع برگزاری تجمعات باعث شد تا فعالیتهای هیات به شدت کاهش یابد، اما از تابستان سال گذشته اقداماتی در جهت جذب اسپانسر صورت گرفته است.
با توجه به اینکه مسابقات اتومبیلرانی و موتورسواری معمولا با استقبال عمومی روبرو میشود، و تیمهای کرمانی نیز غالبا موفق به کسب مقام می شوند، فرصت خوبی برای شرکتها و صنایع کرمانی است تا مسئولیت اجتماعی خود را انجام دهند.
به عنوان نایب رئیس بانوان هیات موتورسواری کرمان چه برنامههایی در دستور کار خود قرار دادهاید؟
متاسفانه مدتی است که از برگزاری هرگونه مسابقات به دلیل تشکیل تجمعات منع شده ایم با توجه بر طرف شدن محدودیت ها برگزاری مسابقات، تمرینات و کلاسهای آموزشی در دستور کار قرار دارد.
با توجه به اینکه شما مدرک مربیگری نیز دارید، آیا مربیان خانم به اندازه کافی در سطح استان وجود دارد؟
تقاضا برای آموزش بسیار زیاد است، و آموزش بیشتر به صورت سینه به سینه انجام میشود که این مسئله به هیچ عنوان مورد تایید هیات و فدراسیون نیست، به شدت با کمبود مربی با مدرک رسمی مواجه هستیم.
اما مشکل اصلی نبود مکان مناسب است. متاسفانه در کرمان پیست مناسب برای رشته های مختلف به تعداد قابل قبول وجود ندارد و بودجه ای که اختصاص داده شده به هیچ عنوان پاسخگو این نیاز نیست.
در سطح استان چند پیست وجود دارد؟
در حال حاضر پیست کارتینگ و پیست موتور کراس در جنگل قائم فعال هستند. علاوه بر این یک پیست اتومبیلرانی در کوهپایه دایر است که در حال حاضر فعال نیست. تمرینات در پارکینگ ورزشگاه فجر نیز انجام میشود که نیاز به اصلاحات در آسفالت و فنس کشی برای تمرینات ورزشکاران دارد.
مدتی نیز از پیست باشگاه افشید استفاده می کردیم و حتی چندین مسابقه چند جانبه در آن برگزار شد، اما متاسفانه در حال حاضر اجازه استفاده از آن مکان لغو شده است. در سطح استان نیز در شهرستانهای سیرجان و رفسنجان، … محل مناسب برای تمرین وجود دارد.
سخن پایانی
اتومبیلرانی یک ورزش به شدت پرهیجان و پر طرفدار است. اما به عنوان کسی که سالها در این ورزش فعالیت داشته میگویم: اگر تجربه رانندگی در پیست را داشته باشید، به معنای واقعی لذت اتومبیلرانی را حس خواهید کرد و درک میکنید که، مکانهای دیگر برای انجام این فعالیت مناسب نیست.
صدمه ثانیهها در ورزش اتومبیلرانی اهمیت ویژهای پیدا میکنند، این ورزش در حقیقت ورزش عمل و عکس العمل و نیازمند به هماهنگی کامل بین ذهن و جسم است. وقتی شما در پیست تمرین میکنید و یا مسابقه میدهید تمام تمرکزتان روی انجام تکنیکهاست اما تمرین در مکان نا مناسب، علاوه بر بالا بردن خطر صدمه دیدن؛ باعث میشود لذت کافی از سرعت و مهارت رانندگی را نبرید. هرگز غیر از پیست با وسایل ایمنی مناسب در جای دیگری با سرعت غیر مجاز رانندگی نکنید.