-مهشاد عسکری-
18 آبان به عنوان روز ملی کیفیت در تقویم ثبت شده است. یکی از اهداف این روز ترویج فرهنگ استفاده از محصولات با کیفیت است.این فرهنگ میتواند تاثیر مثبتی بر بهبود عملکرد تولید کنندگان و رقابت پذیری شرکت ها و سازمان ها داشته باشد. با توجه به نقش پررنگ کیفیت محصولاتی که روزانه با آن درتماس هستیم با حفظ سلامتمان و به منظور ارتقا مفهوم “کیفیت” و آگاهی بخشی در مورد فعالیت های انجام شده در اداره استاندارد استان کرمان، گفتگویی اختصاصی با مهندس مریم کیانفر معاون استاندارسازی و آموزش اداره استاندارد استان کرمان انجام دادهایم.
ایشان با سابقه کاری 24 سال در این سازمان که 16 سال از آن به عنوان معاون در بخش های مختلف سازمان خدمت کرده اند؛ با تشریح فعالیت های انجام شده در این سازمان، راهکارهایی برای تشخیص کالاهای با کیفیت ارائه کرده اند که شما را به خواندن آن دعوت میکنیم.
■چه اقداماتی در جهت نهادینه کردن فرهنگ استاندارد انجام شده است؟
با توجه به اهمیت این مساله، طرح سفیر استاندارد در حال اجراست. در این طرح به منظور استفاده از دانش آموزان مقطع اول متوسطه به عنوان قشر تأثیرپذیر و هم تاثیرگذار در جامعه؛ در حال اجراست.
در این طرح مقرر شده بعد از شناسایی دانش آموزان مستعد، نخبه و علاقمند؛ آموزشهای لازم به ایشان داده شود تا از آنان برای ترویج استفاده از فاکتورهای استاندارد، به عنوان سفیر استاندارد استفاده شود.
■آیا تا کنون هیچ یک از واحدهای تولیدی استان کرمان موفق به اخذ جایزه ملی کیفیت شده اند؟
بله استان کرمان جایگاه قابل قبولی در این زمینه دارد. تنها در سال جاری هشت واحد تولیدی استان موفق به دریافت گواهینامه اهتمام به کیفیت در فرایند جایزه ملی کیفیت شده اند.
■ آیا تجهیزات به روز در استان کرمان برای کنترل کیفیت وجود دارد ؟
با توجه به دو محصول اصلی صادرات استان کرمان یعنی خرما و پسته، دستگاه هایی برای سنجش باقی مانده سموم آفتکش ها در انواع خرما و پسته در استان وجود دارد. علاوه بر این فلزات سنگین در انواع خرما به طور جدی مورد ارزیابی قرار میگیرد. با توجه به اهمیت سلامت محصولات صادراتی، آزمونهای میکروبی برای انواع خرما و پسته در دستور کار سازمان قرار دارد. برای مثال آزمون قارچ آفلاتوکسین پسته با توجه به استاندارهای جهانی انجام میشود.
■ با توجه به سابقه کاری طولانی شما در اداره استاندارد، برای خرید محصولات چه مولفه های دیگری به جز وجود علامت استاندارد را ضروری میدانید؟
به طور کلی برای خرید هر محصولی دقت به مواردی از جمله: علامت استاندارد – کد ده رقمی ذیل علامت استاندارد – عبارت استعلام اصالت پروانه استاندارد از سامانه پیامکی 10001517
_ تاریخ تولید و انقضاء محصول – شرایط نگهداری_ آدرس واحد تولیدی – طریقه مصرف البته برای برخی از محصولات؛ ضروری است.
■ اداره استاندار استان کرمان چه اقداماتی برای ارتقا کیفیت محصولات تولیدی در استان انجام داده است؟
کنترل و نظارت بر کیفیت محصولات تولیدی در دستور کار سازمان قرار دارد که به طور جدی انجام میشود. برای نمونه میتوان اقداماتی همچون، نمونه برداری موردی از واحدهای تولیدی و ارسال آن ها به آزمایشگاه همکار و ارسال واحدهای دارای عدم مطابقت یعنی کیفیت پایین به کمیسیون ماده ۴۲ و برخورد قانونی از جمله اخطار وجریمه نقدی و تعلیق و ابطال واحد تولیدی نام برد.
از طرفی بازرسی موردی از واحدهای تولیدی و بررسی وضعیت آزمایشگاه ها نیز به طور مرتب انجام میشود. لازم به ذکر است که نتایج آزمون ها توسط مدیر کنترل کیفیت واحد تولیدی به صورت روزانه انجام میشود.
■ کیفیت محصولات مختلف در چه بازده زمانی سنجیده میشود؟
این امر بستگی به وضعیت و تولیدات واحد تولیدی دارد. برای مثال اگر واحد تولیدی در تمام سال فعال باشد و تولید داشته باشد، معمولاً ۳ ماه یکبار نمونه برداری انجام می شود.
■ سخن پایانی
به منظور ارتقای سطح کیفیت سامانه 10001517 راه اندازی شده است. همشهریان عزیز می تواند با ارسال گزارشات خود به این سامانه؛ به ارتقای سطح کیفیت محصولات تولیدی کمک کنند.